Beköszöntött a gesztenye szezonja, és nálunk asztalra kerülnek a gesztenyés ételek. Van muffinunk, levesünk és narancsos gesztenyegolyónk, és most már van keksztekercsünk is. Nagyon finom őszi-téli desszert, jól érződik benne a gesztenye íze, de megvan a keksztekercs jellege ízben és formában is. Akár karácsonyra is elkészíthetjük, hiszen a gesztenye jól illik az ünnephez. Arról már nem is beszélve, hogy hamar megvan, és sok hozzávaló sem szükséges hozzá.
Hozzávalók:
Keksztekercs:
- 250 gramm darált keksz
- 45 gramm porcukor
- 166 gramm vaj
- fél üveg ruma aroma
- 2-2,5 teáskanál cukrozatlan kakaópor
Krém:
- 200 gramm gesztenyemassza
- 66 gramm vaj
- fél üveg rum aroma
- Opcionális: csokimassza bevonónak vagy kókuszreszelék
Elkészítés:
Addig ne kezdjünk hozzá, míg fagyos a gesztenyemassza, várjunk addig, amíg kienged. Ekkor a keksztekercs hozzávalóit betesszük egy tálba, és kezünkkel addig dolgozzuk össze, míg egy nagy gömbbé összeáll. Félretesszük, és elkészítjük a krémet. A vajat a gesztenyemasszával szinte habosra keverjük, majd hozzáöntjük a rum aromát is, amit szépen beledolgozunk. A kekszes gombócot folpackra tesszük, téglalap alakúra nyújtjuk, ezután a gesztenyés krémmel bekenjük. Ügyeljünk arra, hogy a krém nagyjából egyforma vastag legyen mindenhol. Majd a folpack segítségével a hosszabbik oldalánál fogva felgörgetjük. Becsomagoljuk, és betesszük a hűtőbe. Kicsit dermedni hagyjuk, aztán tálalhatjuk is. De tehetünk rá csokis bevonót, 120 gramm étcsokit vízgőz felett megolvasztunk egy teáskanálnyi vajjal, majd bekenjük vele a keksztekercset. De ha jobban kedveljük a kókuszreszeléket, az egész tekercset meg lehet hengergetni benne. (Mielőtt bevontam, félbevágtam, mert elég hosszú lett, és nincs olyan tálalóedényem, amiben elfért volna egyben.)