Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Diós bejgli kandírozott narancshéjjal
Nincs karácsony nélküle

Nálunk nincs karácsony bejglik nélkül. Nagyon sokáig cukrászdában szereztem be a őket. A mákosat és a diósat is. Olyan 7-8 évvel ezelőtt azonban úgy döntöttem, én fogom sütni a bejgliket, ugyanis a cukrászdában olyan drága lett, hogy hiába voltak nagyon finomak, sajnáltam rájuk a pénzt. Főzni-sütni meg szeretek, úgyhogy azt sem bánom, hogy több mint egy fél napig tart megcsinálni őket. A bejgli tésztáját Anyukám receptje szerint készítem, a tölteléket pedig sok-sok különböző bejgli recept elolvasása után saját magam alkottam. A mákosat is és a diósat is. Mindenki szereti őket. Most a diósat ismertetem, nekem ez a kedvencem, kandírozott narancshéj is van benne.

img_8582.jpg

Hozzávalók:

  • 1 fél narancs héja
  • 10 evőkanál kristálycukor + 1-2 marék cukor
  • 3x fél liter víz

töltelék:

  • 22,5 dkg darált dió
  • 1,5 dl tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál méz

tészta:

  • 30 dkg bejgli liszt vagy kelt tészta liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 evőkanál kristálycukor
  • fél zacskó instant élesztő
  • 1 csipet só
  • fél dl étolaj

Elkészítés:

Megcsináljuk a tölteléket. A megtört diót megdaráljuk, majd a többi töltelékhez való hozzávalóval együtt egy lábosba tesszük, és alacsony hőfokon forrásig, majd forráson kb. 5 percig főzzük. Hagyjuk hűlni.

A narancshéjjal folytatjuk. Egy nagy narancsot megmosunk, meghámozunk, majd a héjak felét nagyjából egyforma vékony (4-5mm széles) csíkokra vágjuk. Beletesszük őket egy lábosba, felöntjük kb. fél liter vízzel, és forrásig főzzük. Aztán leszűrjük, majd ismét a lábosba tesszük a narancshéjakat, felöntjük kb. fél liter vízzel, és ismét forrásig főzzük. Ekkor megint leszűrjük. A narancshéj-darabokat megint betesszük a lábosba, megint felöntjük fél liter vízzel, de teszünk hozzá 10 púpos evőkanál kristálycukrot. Közepes lángon főzzük. Ez hosszabb folyamat lesz, mert valójában meg kell várni, amíg elfő a víz, és cukorszirupban főnek a héjak. Ha idáig eljutottunk, a sütőt előmelegítjük 100 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, rátesszük a narancshéjakat úgy, hogy ne maradjanak összetapadva, majd 1, esetleg 2 marék kristálycukorral megszórjuk őket. Ezután betesszük a 100 fokos sütőbe alul-felül funkcióra, és 60 percig sütjük őket. Ez volt a kandírozás. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a csíkokat egyforma kockákra vágjuk, végül ezeket a narancshéj-kockákat belekeverjük a töltelékbe.

Elkészítjük a tésztát. A tejet egy tálkába öntjük, adunk hozzá fél evőkanál cukrot, meglangyosítjuk, majd beleszórjuk az élesztőt, és azt felfuttatjuk. A többi hozzávalót addig egy nagy tálba tesszük, és ha az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk, és tésztát gyúrunk a kezünkkel. Akkor jó a tészta, ha egyben marad, és elválik a táltól és a kezünktől. Ezután téglalap alakúra kinyújtjuk, jó vékonyra, majd a tölteléket egyenletesen elkenjük rajta úgy, hogy a szélein 1 cm tészta üres maradjon. Ekkor a hosszabbik oldalánál fogva jó szorosan feltekerjük, betesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, lefedjük egy tiszta konyharuhával, és nagyjából 1,5 órán át kelni hagyjuk.  

Ha letelt a másfél óra, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tojást feltörünk, és külön edénybe tesszük a sárgáját, külön tálkába a fehérjét. Egy erre szolgáló ecsettel előbb a sárgájával kenjük meg a bejglinket, majd 10-15 perc múlva a fehérjéből is kenünk rá egy réteget, ettől fényes lesz a bejgli külseje. A tetejére helyezhetünk pár darab dióbelet dekorációnak. Majd betoljuk a sütőbe, és 40-45 percig sütjük alul-felül funkción. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy valóban jó-e. Ha az, kivesszük a sütőből, megvárjuk, míg kihűl, aztán szeletelhetjük is.

img_8570.jpg

img_8571.jpg

 img_8584.jpg

 

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (2) dió (5) ebéd (2) édesség (1) édességek (48) egyebek (19) egytálétel (2) élesztő (1) eper (4) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (27) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (8) krumpli (3) kuglóf (1) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (19) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rizs (1) sajt (2) saláták (3) sárgabarack (2) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása