Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Hagyományos máglyarakás
Kellemes őszi desszert

Isten bizony nem emlékszem, mikor ettem utoljára máglyarakást, pedig nekem az iskolai menzás is ízlett. Aztán valahogy elfelejtődött. Egészen mostanáig. Egy ilyen esős és hűvös szeptember végi napon már nagyon jól tud esni, sok minden van benne, ami az őszt idézi: alma, dió. Meg sok más. Nem mondom, hogy könnyű elkészíteni, munkás, pedig nincs benne truváj, ez a tradícionális. De annyira finom, hogy ha egyszer ettünk belőle, máskor is kérni fogjuk. 

img_7927.jpg

Hozzávalók:

alsó réteg:

  • 25 dkg fonott kalács
  • 45 gramm cukor
  • 7 tojássárgája
  • 7 deci tej
  • 1 rúd vanília kikapart magja

almás réteg:

  • 4 egészséges alma
  • fél citrom leve
  • 20 gramm cukor
  • plusz kb. 100-130 dkg sárgabaracklekvár és 50-60 gramm durvára vágott dió

felső réteg:

  • 5 tojásfehérje
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 20 gramm porcukor
  • fél citrom leve

Sütőedény előkészítéshez egy kevés vaj, szűk marék zsemlemorzsa.

Elkészítés:

A kalácsot felszeleteljük, majd az alsó réteg többi hozzávalóit összeöntjük, és simára keverjük. Ebbe tesszük a kalácsszeleteket, és hagyjuk így 10-20 percet, hogy a kalács kellően átitatódjon. Amíg ázik a kalács, az almákat megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük. A reszelt almához adjuk a citrom levét, a cukrot, és alaposan összekeverjük. Ha a kalács jól megszívta magát, előveszünk egy magasabb falú sütőedényt, kevés vajjal kikenjük, kevés zsemlemorzsával meghintjük, majd az nedves kalácsszeleteket szépen behelyezzük az edény aljára. Béleljük ki vele az edény alját! Aztán ezt a réteget megkenjük sérgabaracklekvárral, ezután megszórjuk a dióval, végül az ízesített reszelt almát tesszük rá, és egyenletesen eloszlatjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük alsó-felső funkción. Amíg sül, elkészítjük az utolsó réteget, a tojáshabot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a többi hozzávalót összekeverjük, majd belekeverjük a habba. Ha letelt a 30 percnyi sütés, az edényt kivesszük a sötőből, és az almás rétegre tesszük az ízesített tojáshabot. Szépen elegyengetjük, végezetül egy villával csíkozzuk. Újra betesszük a sütőbe, és kb. 15 percig sütjük, míg a hab aranybarna lesz.

img_7915.jpg

img_7931.jpg

 

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (7) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) bulgur (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (3) dió (6) ebéd (2) édesség (1) édességek (53) egyebek (20) egytálétel (2) élesztő (1) eper (5) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (28) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (3) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) körte (1) krémleves (9) krumpli (3) kuglóf (2) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (4) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (22) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) meggy (2) meggyleves (1) menta (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszibarack (1) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (5) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rétes (1) rizs (1) sajt (2) saláták (4) sárgabarack (2) sárgabarcak (1) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (2) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (4) Újév (1) vacsora (1) vanília (3) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása