Akár karácsony másnapjára is elkészíthetjük ezt a finom levest, a gesztenye ugyanis jól illik az ünnephez. De bármely hideg őszi vagy még hidegebb téli napon jóleshet. Sokféle feltét passzol hozzá, szeletelt mandula, apróra vágott sült gesztenye vagy rumba áztatott mazsola, no meg tejszínhab. Igen, ez édes leves... Én rum aromával főzöm, de lehet rummal is, ez már ízlés kérdése csupán. Tipikusan olyan étel, amit ha egyszer kóstoltunk, biztos, hogy kérni fogjuk máskor is.
Hozzávalók:
- 200 gramm gesztenyemassza
- 8 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 7 teáskanál barna cukor
- 1 teáskanál rum aroma vagy rum
Elkészítés:
7 dl tejet felteszünk forrni a barna cukorral és vaníliás cukorral, közben villával összezúzzuk a kiengedett gesztenyemasszát, valamint 2 dl tejszínnel és 1 dl tejjel simára keverjük a pudingport. Ha felforrt a cukros tej, alacsony lángra vesszük a gázt, majd a cukros tejbe tesszük a gesztenyemasszát és kézi habverővel simára kavarjuk. így főzzük 3-5 percig, majd hozzáadjuk a rum aromát (vagy rumot), elkeverjük, végül a simára kavart pudingot is hozzáadjuk, és közepes lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik, felforr. Ha kész, levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd tejszínhabot és feltétet tehetünk rá. A feltét lehet rumba áztatott mazsola, apróra vágott sült gesztenye, de szeletelt mandula vagy reszelt csoki is.