Ha beköszönt a november, ráállok a gesztenyére. A szelíd gesztenye tele van E-vitaminnal, de nemcsak ezért szeretem. Eddig azonban nem túl sok variációban fogyasztottam, de amikor a napokban a receptjeimet lapozgattam, rábukkantam erre a muffinra. Eddig észre se vettem, most azonnal elkészítettem, és rögtön szerelem lett. Készíteni is csudajó, enni még inkább, megédesíti a hideg, szürke napokat.
Hozzávalók:
- 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg teavaj
- 5 dkg finomliszt
- 5 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 3 tojás
- 1 teáskanál rumaroma
- csipet só
Elkészítés:
A gesztenyemasszát kivesszük a fagyasztóból, hagyjuk kiengedni. Közben a csokit feldaraboljuk, majd megolvasztjuk. Amíg olvad, kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, összekeverjük őket. A tojásokat feltörjük, és külön edénybe tesszük a sárgájukat és a fehérjüket. A fehérjékbe tesszük a csipet sót, habverővel vagy robotgéppel kemény habbá verjük. Ekkorra a csoki minden bizonnyal felolvadt, levesszük a melegről, és hagyjuk hűlni.
Amíg a csoki hűl, előmelegítjük a sütőt 175 fokra, a vajat kockára daraboljuk, a muffintepsit kibéleljük papírkapszlikkal.
Ha a csoki kihűlt, beleöntjük egy nagy edénybe, és hozzáadjuk a vajat. Robotgéppel összekeverjük őket. Ezután beleöntjük a cukrot, a rumaromát, és a géppel megint alaposan megkeverjük. Most adjuk hozzá a tojásokat, elkeverjük velük a masszát, azután a kiengedett gesztenyét is beletördeljük, végül a sütőporos lisztet is beleöntjük, a robotgéppel alaposan belekeverjük. Előveszünk egy keverőkanalat vagy fakanalat, és a habbá vert tojásfehérjéket szépen, nagy mozdulatokkal belekeverjük.
Végezetül a tésztát beleadagoljuk a kapszlikba, a massza 12 darab muffinra elég. A muffinsütőt betoljuk a sütőbe. A muffinokat 25 percig sütjük. Szépen megnőnek, és mire elkészülnek, itt-ott kis repedések lesznek a tetejükön. Ettől - mondjuk úgy - rusztikusak lesznek.
Stahl Judit muffinos könyvében találtam a receptet, ő 2 evőkanál rummal javasolja, de mert mi nem fogyasztunk alkoholt, a rumot 1 teáskanál rumaromával helyettesítettem.