Húsvétkor nálunk mindig van sonka és fonott kalács. Minkettőt én készítem. A sonka sokkal egyszerűbb, csak be kell szerezni, aztán megfőzni. Volt már mangalicasonkánk is, de jellemzően füstölt kötözött sonka kerül az ünnepi asztalra főtt tojással, tormával, retekkel, uborkával és persze a kaláccsal.
A húsvéti sonka valójában annyira egyszerű, hogy kezdő háziasszonyok bátran belevághatnak. Először is megmérjük, mert majd annyi ideig kell főzni, ahány kiló. Aztán este beáztatjuk hideg vízbe, annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Erre azért van szükség, mert nagyon sós, és így kiázik belőle valamennyi só. Másnap leöntjük róla a vizet, beletesszük egy nagy lábosba és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a sonkát. Tesszünk bele egy nagy fej vöröshagymát, 15-20 szem feketeborsot és 3-4 babérlevelet. Lassú lángon kezdjük főzni, majd forrástól számítottan a sonka súlyának megfelelően főzzük. Ha sonkánk 1,5 kg, akkor másfél órát kell főnie. Nem kell, hogy lobogjon a víz, épp csak gyöngyözzön. Majd ha eltelt a főzési idő, elzárjuk alatta a gázt, és a sonkát hagyjuk a lével együtt kihűlni. Ha reggel kezdtük főzni, majdnem este lesz, mire kihűl. Aztán a sonkát kivesszük a vízből, levágjuk róla a kötözést, és betesszük a hűtőbe vagy megesszük :-) A levet is, amelyben a sonka főtt, érdemes megtartani: jó lehet bableveshez, de tojást is főzhetünk benne. Mindössze le kell szűrni és hűtőbe tenni.