Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Húsvéti fonott kalács
Semleges kalács sonkához

Én speciel nagyon szeretem az hagyományos, édes fonott kalácsot a húsvéti sonkával, de ezzel nem mindenki van így. Éppen ezért egy "semleges" ízű kaláccsal készülök, se nem édes, se nem kifejezetten sós, passzol hozzá a vaj meg a sonka főtt tojással. Másik nagy előnye, hogy másnaposan is jó, mindenki jóízűen fogyasztja.

fonottkala_cs1.jpg

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 4 dl tej
  • 6 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás, a sárgája
  • 3 dkg élesztő (kocka)

Elkészítés:

2 dl tejbe teszünk egy fél teáskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg ez a folyamat tart, a lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót, a maradék cukrot, a vajat/margarint kivesszük a hűtőből, kimérjük. Aztán a felfutattott élesztőt beleöntjük a lisztbe, ide daraboljuk a vajat/margarint, és összegyúrjuk, és közben öntözgetünk hozzá tejet, hogy egy lágy, de formázható tésztát kapjunk. Aztán csak dagasztjuk a tésztát egészen addig, amíg elválik a táltól és a kezünktől, és közben öntözgetjük hozzá a tejet, mindig annyit, amennyit felvesz. Én másfél deci tejet szoktam hozzáaadni (meg persze azt, amiben az élesztő volt). Ezután a tésztát hagyjuk a tálban, lefedjük egy tiszta konyharuhával, és megvárjuk, amíg a duplájára kel. Ez körülbelül másfél óra. Aztán egy lisztezett deszkára borítjuk, gyúrunk rajta egy párat, és három egyforma részre vesszük. Mindegyik részből egyforma csíkot csinálunk, majd a csíkokat az egyik végüknél összenyomjuk, és a tésztából fonatot készítünk. A legvégén a csíkok végeit összenyomjuk. Aztán kivajazott tepsibe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és hagyjuk kelni egy bő félórát. Szépen megdagad.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Ugye maradt kb. fél deci tejünk, ezt elkeverjük egy tojássárgájával, és egy ecsettel alaposan megkenjük vele a kalácsot, majd betoljuk a sütőbe. 20 percig sütjük, aztán kivesszük, és újra megkenjük a tejes-tojásos keverékkel. Vissza a sütőbe újabb 20 percre. Szépen megpirul a teteje, esetleg tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta belül valóban megsült-e. Aztán hagyjuk kihűlni, csak azután szeljük meg.

fonottkala_cs3.jpg

fonottkala_cs2.jpg

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (2) dió (5) ebéd (2) édesség (1) édességek (48) egyebek (19) egytálétel (2) élesztő (1) eper (4) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (27) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (8) krumpli (3) kuglóf (1) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (19) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rizs (1) sajt (2) saláták (3) sárgabarack (2) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása