A sógornőm nagyon szereti a szűzérmét, gyakran jár érte a piacra, és alkalmanként nekünk is hoz. Most is ez történt. Van bevált receptem hozzá, de most nem kívántam a mustárt, ezért másképp készítettem el. Nagyon finom lett, petrezselymes krumplival tálaltam. Egyszerűen és villámgyorsan megvan.
Hozzávalók:
- kb. fél kg szűzérme
- kevés zsiradék (olaj, olíviaolaj vagy kókuszolaj)
- só, fekete őrölt bors, majoránna ízlés szerint
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 15-20 dkg vaj
Elkészítés:
A szűzérmét egyben megmossuk, majd lecsepegtetjük, és ha van rajta hártya, egy éles késsel lefejtjük. Aztán karikákra vágjuk, de ne nagyon vékonyakra, mert akkor sütés közben kiszáradnak. Olyan bő 1-1,5 centis vastagságú karikákat vágjunk. A húskorongok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és hintsük meg egy kis majoránnával is, majd forró olajban előbb az egyik, majd a másik oladát is kérgesítsük meg. Vegyük közepesre a hőfokot, a teflonba az érmék közé tegyünk vajat és a fokhagymagerezdeket, majd így süssük még néhány percig mindkét oldalát az szűzérméknek, míg puhák lesznek. Segíthetünk azzal is, hogy amíg az egy oldaluk sül, a másikat egy kanál segítségével a zsíradékkal locsolgatjuk. Azonnal tálalhatjuk.