Anyukám szokott húsos káposztát főzni, de mi messze vagyunk, ezért elkértem tőle a receptet, és elkezdtem én is készíteni, hogy ne csak akkor együk, ha hozzájuk megyünk. Mifelénk ezt az ételt inkább csak télen főzik. De mivel a hozzávalók az év bármely szakában kaphatóak, bármikor elkészíthető. Nem is túlságosan nehéz és hosszadalmas megfőzni, készítünk egy pörköltet, egy másik lábasban megfőzzük a káposztát, majd összeöntjük és -főzzük őket. Tálaláskor lehet tenni rá egy kis tejfölt, de csak magában egy szelet friss kenyérrel is isteni.
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 marék gersli
- 1 kg sertéshús pl. lapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 közepes paradicsom
- 1 nagy étkezési paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2-3 teáskanál pirospaprika
- kevés zsíradék (étolaj, zsír vagy kókuszolaj)
- só ízlés szerint
- víz
Elkészítés:
A káposzta levét egy bögrébe öntjük, félretesszük, majd 2-szer átöblítjük a káposztát, így tesszük egy lábasba. Abban elegyengetjük, szórunk rá egy marék gerslit, kb. 1,5-2 deci vizet öntünk rá, és körülbelül egy órán keresztül főzzük közepes lángon. Időnként megrázzuk, megkavarjuk, ha szükséges, vizet adunk hozzá. Szépen meg fog főni, puhulni.
Elkészítjük a pörköltet: a húst megmossuk alaposan, felkockázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. Egy lábosba teszünk zsiradékot, hevítjük, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük benne. A hagymához adjuk a paradicsomokat és az felaprított étkezési paprikát, majd ha jó üveges a hagyma, levesszük a lábost a tűzről, őrölt köményt és pirospaprikát adunk hozzá, elkeverjük, majd beleöntjük a húst, felöntjük annyi vízzel, hogy az ellepje, és adunk hozzá sót. Közepes lángos körülbelül egy órán át főzzük, időnként átkavarjuk.
Ha a káposzta puha, a pörkölt jó, összeöntjük őket, és jól összekeverjük a két ételt. Megkóstoljuk, és ha nem elég ízes, nem elég savanykás az étel, az elején félretett káposztaléből evőkanalanként teszünk hozzá. Egyszerre tényleg csak egy evőkanállal, utána kóstolni kell. Ha megfelelően savanykás, nem kell több káposztalé hozzá. Főzzük össze a két ételt, aztán tálalhatjuk is.