Az egyik kedvenc egytálételem a rakott karfiol, ami hús és zöldség egyben. A karfiol vitaminban gazdag, rendkívül egészséges, amelyből laktató rakottas készíthető. Kicsit macerásnak tűnhet az elkészítése, de megéri a fáradtságot. Íme a recept.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej egészséges karfiol
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 tojás
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 35-40 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 kávéskanál pirospaprika
- víz
- só
- őrölt feketebors
- egy tasak rizs (125 gramm)
- kevés étolaj
- a sütőedény kikenéséhez kevés vaj és kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
A karfiolt megpucoljuk: eltávolítjuk a leveleket és a torzsáját, majd apró rózsákra daraboljuk. Egy nagy lábosba tesszük őket, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket, sózzuk, és feltesszük főni. Addig főzzük a karfiolokat, amíg megpuhulnak. Közben elkészítjük a darált húsos tölteléket. A vöröshagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben kevés olajon fonnyasztjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a darált húst. Kifehéredésig sütjük a húst, majd felöntjük egy kis vízzel (kb. 1 dl), fedőt tesszünk rá, és addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A rizst is elkészítjük. Őszintén szólva nem vagyok ügyes rizsfőző, ezért a konyhakész rizst veszem a boltban, amelyből egy tasakot sós vízben az előírás szerint megfőzök.
Ha megpuhult a karfiol, leszűrjük róla a vizet, és ha kész a rizs és a hús, összekeverjük őket. Egy kisebb tálkában a tejföl kétharmadát összekeverjük a tojásokkal és a keményítővel, ez a massza tartja majd össze a karfiolt, így tálaláskor nem pereg majd szét. Egy jénait kikenünk vajjal, meghintjük körbe zsemlemorzsával, és a bekevert tejföl felét egyenletesen beleöntjük, majd a karfiol felét tesszük a jénai tejfölös aljába. Most jön a következő réteg: a rizses darált húst eloszlatjuk egyenletesen a karfiolon. Erre tesszük a maradék bekevert tejfölös masszát, rá a maradék karfiolt, végül a dobozban maradt egyharmad tejfölt oszlatjuk el a karfiolok tetején. Előmelegített sütőben 190 fokon alul-felül sütési funkción 35-40 percig sütjük.