Jó választás, ha igazán éhes vagy, az alábbi recept ugyanis egy ötfős családnak kétszeri étkezésre is elegendő. Előkészítésnél ezért egy nagyobb, széles lábast veszek elő. Sokan sokféleképpen szeretik a chilis babot, most a kedvencünket teszem közzé.
Hozzávalók:
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- 1 nagy piros paprika
- olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 chili (szárított)
- 40 dkg vörösbab konzerv
- 40 dkg csicseriborsó konzerv
- 40 dkg hámozott paradicsom konzerv
- 50 dkg darált marhahús
Tálaláshoz:
- 40 dkg rizs
- 1 zöldcitrom
Elkészítés:
A megtisztított vöröshagymát felaprítom, majd olívaolajon lassú tűzön üvegesre dinsztelem. Ezután hozzáteszem sorban az aprított fokhagymát, sárgarépát és a szárzellert. Közben kiszedem a paprika csumáját, a húsát is felaprítom, és a többi zöldséghez teszem. Közepes lángnál néha megkeverve pirítom tovább, sózom, borsozom igény szerint, hozzáadom a köményt, fahéjat. A chili magjait kikapargatom, ezután azt is felaprítom, és mehet a lábosba. Ilyenkor már isteni illata van az ételnek! Következik a lecsöpögtetett vörösbab, a csicseriborsó, és a hámozott paradicsom, ezeket mind hozzáöntöm, és az egészet finoman elkeverem, hogy ne törjön össze a bab. Fedővel letakarom. Amikor elkezd rotyogni, hozzáteszem a darált húst is, valamint egy konzervdoboznyi vizet, elkeverem, megvárom, míg újra rotyog. Ekkor kicsit ferdén lefedem, és kb. 30 percig hagyom tovább alacsony lángon főni. Ha szükséges, a végén kicsit sózom.
Tálaláskor főtt rizst és zöldcitrom szeleteket teszek az asztalra.