Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Fűszeres, baconbe tekert egyben sült karaj
Remek ünnepekre, ha vendégeket várunk, de vasárnapi ebédnek is szuper

Karácsony első napján készítettem el ezt az ételt ebédre, nagyon finom volt. Mivel december 23-án még dolgoztam, olyan ételt akartam, ami különleges, de nem igényel nagy energiabefektetést. Ezért esett a választásom erre a fűszeres, baconbe tekert karajra. Nemcsak frissen, napok múltán is ízletes volt még. Kiváló választás, ha vendégeket várunk. Én krumplipürével szervíroztam, de lehet petrezselymes burgonyával, sült krumplival, fűszeres kukoricával..., sokféle köret passzol hozzá. Remek ünnepekre, ha vendégeket várunk, de vasárnapi ebédnek is szuper.

img_7167.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli karaj egyben
  • 2-3 fokhagyma gerezd
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • fél teáskanál őrölt feketebors
  • fél teáskanál őrölt pirospaprika
  • egy diónyi zsír
  • 1-2 vöröshagyma
  • 7-10 szelet bacon

Elkészítés:

A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, majd az oldalán és a tetején késheggyel nyílásokat vágunk. A fokhagyma gerezdeket felszeleteljük, és ezeket helyezzük a húson ejtett nyílásokba, egy kis fokhagymadarabot egy résbe. Aztán a fűszereket, a köményt, a feketeborsot és a pirospaprikát összekeverjük, majd bedörzsöljük vele a húst. Kb. egy diónyi sertészsírt eloszlatunk a hús tetején, végül a baconökkel beterítjük. A baconöket széleit a hús alá tűrjük, így tesszük hőálló edénybe. Az a legjobb, ha mindezt elvégezzük a sütés előtti este, de ha nincs túl sok időnk a pácolásra, az se túl nagy baj.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra, majd betesszük a húst a sütőedénnyel a sütőbe, és alul-felül funkción sütjük 20 percig. Ezután a vöröshagymákat negyedekbe vágjuk, ezeket elhelyezzük a hús körül, fedővel vagy alufóliával befedjük a húst, és 175-180 fokon bő egy óráig sütjük. Ekkor levesszük róla a fedőt vagy alufóliát, és ha szükséges, piríthatjuk még 10-15 percet.

Melegen, körettel tálaljuk. 

img_7168.jpg

img_7170.jpg

 

img_7171.JPG

 

 

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (8) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) bulgur (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (3) dió (6) ebéd (2) édesség (1) édességek (53) egyebek (20) egytálétel (2) élesztő (1) eper (5) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (28) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (3) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) körte (1) krémleves (9) krumpli (3) kuglóf (2) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (4) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (23) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) meggy (2) meggyleves (1) menta (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszibarack (1) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (5) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rétes (1) rizs (1) sajt (2) saláták (4) sárgabarack (2) sárgabarcak (1) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (2) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (11) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (4) Újév (1) vacsora (1) vanília (3) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása