Karácsony első napján készítettem el ezt az ételt ebédre, nagyon finom volt. Mivel december 23-án még dolgoztam, olyan ételt akartam, ami különleges, de nem igényel nagy energiabefektetést. Ezért esett a választásom erre a fűszeres, baconbe tekert karajra. Nemcsak frissen, napok múltán is ízletes volt még. Kiváló választás, ha vendégeket várunk. Én krumplipürével szervíroztam, de lehet petrezselymes burgonyával, sült krumplival, fűszeres kukoricával..., sokféle köret passzol hozzá. Remek ünnepekre, ha vendégeket várunk, de vasárnapi ebédnek is szuper.
Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli karaj egyben
- 2-3 fokhagyma gerezd
- fél teáskanál őrölt kömény
- fél teáskanál őrölt feketebors
- fél teáskanál őrölt pirospaprika
- egy diónyi zsír
- 1-2 vöröshagyma
- 7-10 szelet bacon
Elkészítés:
A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, majd az oldalán és a tetején késheggyel nyílásokat vágunk. A fokhagyma gerezdeket felszeleteljük, és ezeket helyezzük a húson ejtett nyílásokba, egy kis fokhagymadarabot egy résbe. Aztán a fűszereket, a köményt, a feketeborsot és a pirospaprikát összekeverjük, majd bedörzsöljük vele a húst. Kb. egy diónyi sertészsírt eloszlatunk a hús tetején, végül a baconökkel beterítjük. A baconöket széleit a hús alá tűrjük, így tesszük hőálló edénybe. Az a legjobb, ha mindezt elvégezzük a sütés előtti este, de ha nincs túl sok időnk a pácolásra, az se túl nagy baj.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, majd betesszük a húst a sütőedénnyel a sütőbe, és alul-felül funkción sütjük 20 percig. Ezután a vöröshagymákat negyedekbe vágjuk, ezeket elhelyezzük a hús körül, fedővel vagy alufóliával befedjük a húst, és 175-180 fokon bő egy óráig sütjük. Ekkor levesszük róla a fedőt vagy alufóliát, és ha szükséges, piríthatjuk még 10-15 percet.
Melegen, körettel tálaljuk.