Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Bolognai lasagne
Nagyon laktató étel

Ebben az ételben az a jó, hogy elég sok minden van benne: hús, zöldség, tészta, sajt. Ezért aztán nagyon laktató étel, ha ezt készítem, nem eszük előtte levest. Én viszonylag sok oreganót teszek bele, nagyon olaszos lesz tőle az íze. A tésztát boltban veszem, nagyon jó minőségű lasagne lapokat lehet már kapni. így se egyszerű elkészíteni, hiszen ragu, mártás is kell még hozzá. De megéri a fáradozást, mert egy nagyon finom étel lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy a répákért nem rajongóknak is kínálhatjuk, mert az is van benne, de nem hangsúlyosan. 

img_7036.JPG

Hozzávalók a raguhoz:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kevés étolaj
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • 4 nagy paradicsom
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 1 lapos evőkanál oreganó
  • őrölt feketebors, só ízlés szerint

Hozzávalók a Besamel mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7,5 dl tej

Kell még:

  • egy doboz lasagne tészta
  • 10-15 dkg trappista sajt
  • víz

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd kevés olajon dinszteljük. Ha kész, ráborítjuk a darált húst, amit megpirítunk. Közben a répákat megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, és betesszük egy lábosba. 1,5-2 dl vizet öntünk rá, a paradicsomokat kockára vágjuk és hozzáadjuk. Végül puhára főzzük. Ha kész, botturmix-szal pépesítjük, majd hozzákeverjük a darált húshoz. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, az őrölt borsot, oreganót és a sót, jól elkeverjük, majd közepes lángon elkezdjük főzni. Rotyogástól számítva 4-5 percig főzzük a ragut. Most elkészítjük a besamel mártást. A vajat egy fazékban megolvasztjuk, a lisztet evőkanalanként adagoljuk hozzá, simára kavarjuk, öntünk hozzá egy kis tejet, majd megint lisztet teszünk bele, simára kavarjuk és így tovább. Végül beleöntjük a megmaradt tejet, és addig főzzük kis hőfokon, amíg elkezd sűrűsödni. Folyamatosan kevergetni kell, mert a liszt miatt nagyon könnyen lekap. Ha kész a mártás, egy lábosban vizet forralunk. Közben a nagy alakú sütőedényt kivajazzuk, kevés besamel mártással megkenjük. Egy tésztalapot 3-5 másodpercre beleteszünk a forró vízbe, majd a sütőedénybe. Egészen addig teszünk így, amíg a tészta betakarja a sütőedény alját. A tésztára helyezünk egy adag ragut, elegyengetjük, megszórjuk reszelt sajttal, majd 2-3 evőkanál mártással. Újra tésztalapokat rétegzünk úgy, ahogy az első rétegnél: előbb a forró vízbe tesszük a tésztát. Majd ragu, sajt, mártás. Mindezt - ha maradt még ragu - megismételjük harmadszor is, a tetejét lefedjük lasagne tésztával, a maradék mártást ráöntjük és jól megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával lefedjük, a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Aztán levesszük róla a fóliát, és addig sütjük, amíg a sajt a tetején elkezd pirulni. Ha kész, tálalhatjuk is.   

img_7033.JPG

img_7037.JPG

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (2) dió (5) ebéd (2) édesség (1) édességek (49) egyebek (19) egytálétel (2) élesztő (1) eper (5) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (28) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (8) krumpli (3) kuglóf (1) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (19) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rétes (1) rizs (1) sajt (2) saláták (3) sárgabarack (2) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (2) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása