Ebben az ételben az a jó, hogy elég sok minden van benne: hús, zöldség, tészta, sajt. Ezért aztán nagyon laktató étel, ha ezt készítem, nem eszük előtte levest. Én viszonylag sok oreganót teszek bele, nagyon olaszos lesz tőle az íze. A tésztát boltban veszem, nagyon jó minőségű lasagne lapokat lehet már kapni. így se egyszerű elkészíteni, hiszen ragu, mártás is kell még hozzá. De megéri a fáradozást, mert egy nagyon finom étel lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy a répákért nem rajongóknak is kínálhatjuk, mert az is van benne, de nem hangsúlyosan.
Hozzávalók a raguhoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- kevés étolaj
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- 4 nagy paradicsom
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 1 lapos evőkanál oreganó
- őrölt feketebors, só ízlés szerint
Hozzávalók a Besamel mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 7,5 dl tej
Kell még:
- egy doboz lasagne tészta
- 10-15 dkg trappista sajt
- víz
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd kevés olajon dinszteljük. Ha kész, ráborítjuk a darált húst, amit megpirítunk. Közben a répákat megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, és betesszük egy lábosba. 1,5-2 dl vizet öntünk rá, a paradicsomokat kockára vágjuk és hozzáadjuk. Végül puhára főzzük. Ha kész, botturmix-szal pépesítjük, majd hozzákeverjük a darált húshoz. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, az őrölt borsot, oreganót és a sót, jól elkeverjük, majd közepes lángon elkezdjük főzni. Rotyogástól számítva 4-5 percig főzzük a ragut. Most elkészítjük a besamel mártást. A vajat egy fazékban megolvasztjuk, a lisztet evőkanalanként adagoljuk hozzá, simára kavarjuk, öntünk hozzá egy kis tejet, majd megint lisztet teszünk bele, simára kavarjuk és így tovább. Végül beleöntjük a megmaradt tejet, és addig főzzük kis hőfokon, amíg elkezd sűrűsödni. Folyamatosan kevergetni kell, mert a liszt miatt nagyon könnyen lekap. Ha kész a mártás, egy lábosban vizet forralunk. Közben a nagy alakú sütőedényt kivajazzuk, kevés besamel mártással megkenjük. Egy tésztalapot 3-5 másodpercre beleteszünk a forró vízbe, majd a sütőedénybe. Egészen addig teszünk így, amíg a tészta betakarja a sütőedény alját. A tésztára helyezünk egy adag ragut, elegyengetjük, megszórjuk reszelt sajttal, majd 2-3 evőkanál mártással. Újra tésztalapokat rétegzünk úgy, ahogy az első rétegnél: előbb a forró vízbe tesszük a tésztát. Majd ragu, sajt, mártás. Mindezt - ha maradt még ragu - megismételjük harmadszor is, a tetejét lefedjük lasagne tésztával, a maradék mártást ráöntjük és jól megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával lefedjük, a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Aztán levesszük róla a fóliát, és addig sütjük, amíg a sajt a tetején elkezd pirulni. Ha kész, tálalhatjuk is.