Tombol a koronavírus, ismét beszorultunk az otthonainkba. Bizonyára sokan vannak úgy, mint én, hogy csak abban az esetben mozdulnak ki otthonról, ha az elkerülhetetlen. Ezért én kenyeret, zsemlét is sütök, hogy pékségbe is minél ritkábban menjek. A kenyér alapreceptjét variáltam egy kis karácsonyról maradt dióval, hogy ne mindig ugyanazt együk. Nagyon finom lett. Vajjal és szalámival ettük, igen kellemes volt.
Hozzávalók:
- 525 gramm liszt (búzaliszt vagy kenyérliszt)
- 320 ml víz
- 1 zacskó instant élesztő
- 10 gramm cukor
- 8 gramm só
- másfél marék dió apróra vágva
- 4 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A kenyér hozzávalóit egy tálba tesszük és összegyúrjuk, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta szépen elválik a táltól. Ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és egy órán át kelni hagyjuk. Majd ismét dagasztjuk, és legalább 120-at gyúrunk rajta, végül beletesszük kenyérsütőformába vagy tortaformába, esetleg egy tespire tesszük a tésztát. Így is hagyjuk kelni egy órán át, majd a 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük és alul-felül funkción 50 percig sütjük. A sütő aljába előbb tegyünk egy kis hőálló tálkába vizet, ez lesz a gőzőlgő egység a kenyérsütés közben.
Ha lejárt a sütési idő, kivesszük a kenyeret a formából és egy rácson hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, szeletelhetjük is.