Sokan csak nemrég kezdtek el otthon kenyeret sütni, nekik szeretnék segíteni egy olyan recepttel, amit nem lehet elrontani. Sütöttem már kenyérsütőben, sütőben, sütőben más ételek társaságában, és többféle formában, jénaiban, tortaformában, de akár simán csak egy lapos tepsire téve is. És fokhagymával, vöröshagymával, szezámmaggal, rozmaringgal, instant élesztővel, és hagyományos élesztővel, sima liszttel, teljes kiőrlésű liszttel, a kettő keverékével is kipróbáltam. Mindig jó lett, csak a forma lett változatos. A kedvencünk a kevert liszttel készül: BL55-ös + teljes kiőrlésű kb. 60-40% arányban.
Akkor kezdtem el kenyeret sütni, amikor kiderült, hogy a lányom ételallergiás, és az is kiderült, hogy sokszor a kenyér (is) tartalmaz oda nem illő dolgokat. Hétköznap este bekészítettem a hozzávalókat, beállítottam az időzítést, és reggel már a sülő kenyér illatára ébredtünk. Érdemes kipróbálni!
Azt tudni kell, hogy legkevesebb munka a kenyérsütőgéppel van, mert oda csak szépen beadagoljuk a hozzávalókat, elindítjuk a gépet, és 3 óra múlva kivesszük belőle a kész kenyeret. Esetleg beállítunk időzítést, de ekkor figyelni kell a bekészítésre, arra, hogy az élesztő, a cukor és a víz ne érjenek össze, amíg el nem kezdődik a dagasztás. Akinek viszont nincs kenyérsütőgépe, annak tökéletesen megfelel a normál sütő is. Semmi légkeverés, semmi gőzölés, illetve a gőzölést a sütő aljára tett kis tálka vízzel ki lehet váltani, nálam ez bevált.
Hozzávalók:
- 320 ml víz
- 525 gramm liszt
- 4 evőkanál olaj
- 8 gramm só
- 10 gramm cukor
- 8 gramm élesztő
Elkészítés:
A hagyományos élesztőt először felfuttatom kb. 1 dl langyos vízzel, 5 g cukorral és 1-2 g liszttel, ezeket a mennyiségeket levonjuk a hozzávalókból. Az instant élesztőt nem kell előre felfuttatni, kelesztés közben szépen dolgozik úgy is. A többi alapanyagot kimérem, az élesztőt a végén adom hozzá. Összekeverem, pár perc alatt szépen összeáll. 1 órán át hagyom kelni. Utána óvatosan újra dagasztom, és a második kelesztéskor már a kivajazott, kilisztezett sütőedénybe teszem. Újra hagyom egy órát kelni, aztán 190 fokos sütőben 50 percen át sütöm. A gőzölő egységet a sütő aljára tett vizes tálka képezi. Amikor elkészült, gyakran vizes ecsettel átkenem a tetejét, ettől még ropogósabb lesz.