A jó öreg töltött káposzta! A karácsony egyik elkerülhetetlen étele mifelénk. Eddig anyukám készítette, de mivel idén másfajta karácsonyunk lesz, kevesebb találkozással, most én készítem a családom részére. Ez az egyszerűbb változat receptje, amikor a húsgombócok nincsenek külön-külön harasztba töltve.
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 1,5 kg darált sertéshús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 közepes fej fokhagyma
- 1 dl árpagyöngy
- 1,5 dl rizs
- 1 ek zsír
A húsgombóchoz fűszerek ízlés szerint:
- majoranna
- 5 kávéskanál csemege paprika
- só, bors, kömény
Elkészítés:
Kicsavarom a savanyú káposztát, és a levét félre teszem, majd a káposztát kétszer átöblítem. A fokhagymát felaprítom, a vöröshagymát karikázom. Aztán elkészítem a gombócokat, kb. úgy, mint a fasírthúst, de ebben nincs sem tojás, sem zsemlemorzsa. Zsemlemorzsa helyett rizst keverek hozzá, végül gombócokat formázok belőle. Érdemes alaposan összegyúrni, nehogy szétessen főzés közben.
A lábos alját és oldalát kikenem kevés zsírral és megszórom 1 kávéskanál pirospaprikával, majd elkezdem a rétegezést: 1 réteg káposztával kezdem, megszórom fokhagymával, vöröshagymával, ápragyönggyel, majd a tetejét körberakom a gombócokkal. Utána újra káposzta, fokhagyma, vöröshagyma, húsgombócok. Addig rétegzem, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetején káposzta legyen. Felteszem főni, és kb. 1 l vízzel felöntöm, hogy éppen ellepje az egészet a víz. Lassú tűzön, lefedve főzöm kb. 2 órán át. Keverni nem szükséges, néha kicsit megrázogatom. Ha kóstoláskor nem érzem elég ízesnek a levét, akkor 1-1 evőkanál - korábban félretett - káposztalevet is teszek hozzá.
A rétegzés: