Pár hete a televízióban láttam ezt a süteményt, a cukrász azt mondta, finomabb kalácsból a mákos guba, mint kifliből. Nagyon étvágygerjesztően beszélt erről a tortáról, úgyhogy megnéztem a műsor ismétlését és leírtam a receptet. Mentünk is bevásárolni a hozzávalókat, hogy minél előbb kipróbálhassuk ezt az újragondolt klasszikust. Annyit már most elárulhatok, hogy valóban nagyon finom, még langyos volt, amikor megkóstoltuk, de később, hidegen is nagyon jó volt. Érdekessége, hogy nagyon könnyű, 2 szeletet is simán meg lehet enni belőle gyors egymásutánban. Mindenesetre mi megfogadtuk, hogy máskor is elkészítjük, még az is lehet, hogy karácsonykor a hagyományos mákos guba helyett ezt tálalom. Vaníliasodó illik hozzá.
Hozzávalók:
- 350 gramm kalács
- 200 gramm kristálycukor
- 1 liter tej
- 1 csomag vaníliacukor vagy egy vanília kikapart magja
- 2 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
- 200 gramm darált mák
Elkészítés:
A kalácsot előbb hosszában kettő vagy három részbe vágjuk, majd a csíkokat felszeljük. Egy hőálló tálba tesszük őket, ráöntjük a mákot, a citrom és a narancs héját. A tejet a cukorral és a vanília magjával vagy a vaníliás cukorral folyamatos kevergetés mellett felfőzzük, majd amikor forr, gyorsan hozzáöntjük a két tojássárgáját. Levesszük a tűzről és a beízesített kalácsokra öntjük. Hagyjuk így 15-20 percet, hogy a kalácsdarabok jól megszívják magukat. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Elővesszünk egy tortaformát, kibéleljük sütőpapírral, majd a tejes-mákos kalácsot beleöntjük és szépen elegyengetjük. Betesszük a sütőbe és kb. 30 percig sütjük. Közben elkészíthetjük a vaníliasodót. Ha megsült a torta, hagyjuk kihűlni, majd kirakjuk úgy, hogy az alja legyen felfelé. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha egy nagy lapostányért teszünk a tetejére, jó szorosan fogva megemeljük és megfordítjuk a tortát. Langyosan is tálalható.