Végre garmadával érnek a gyümölcsök, bőven van alapanyag a sütéshez, főzéshez. Kánikulában nagyon jól tud esni egy jó hideg gyümölcsleves. A kedvencem málnából készül, amit többféleképpen is készítek. Az egyiket almával ötvözöm (itt olvasható), a másikat "csak" fűszerezem. Nagyon ízletes, tartalmas, a férjem is jóízűen eszi meg, pedig ő a gyümölcsöket nem igazán kedveli.
Hozzávalók:
- 450 gramm málna
- 2 dl tejszín
- 1 tasak tejszínes pudingpor, főzős
- fél liter víz
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 3 evőkanál kristálycukor
4 személyre elég.
Elkészítés:
A málnákat megmossuk és egy mély lábosba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket és a 3 evőkanál cukrot, felöntjük vízzel és közepes lángos főzzük - addig, amíg a málnaszemek megpuhulnak és szétesnek. Majd előveszünk egy másik labast, szűrőt helyezünk rá, és a gyümölcsös levet adagokban átpaszírozzuk rajta. Így küszöböljük ki, hogy málnamagok kerüljenek a levesbe. Miután átszűrtük, a sima levet újra főzni kezdjük. Közben a pudingport a tejszínnel elkeverjük, hozzáadjuk a léhez és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik és felforr. Folyamatosan kavarjuk, nehogy a pudingpor lekapjon. Ha kész, megvárjuk, míg kihűl, majd hűtőben tároljuk. Hidegen tálaljuk, a tetejére pár szem málnát és 2-3 levél mentát is tehetünk.