Egyszer olvastam, hogy valaki rebarbarából és málnából készít gyümölcslevest, s ezen felbuzdulva ötvöztem az almát és a málnát egy krémlevesben. No meg prózai oka is van, se annyi alma, se annyi málna nem volt itthon, hogy azokból egyfajta levest készítsek. Mindenesetre a kétféle gyümölcsből készült ételben nagyon jól hamonizálnak az ízek, se nem édes, se nem savanyú igazán, de friss, üdítő, kánikulában tökéletes. A fűszerezésének köszönhetően igen kellemes illatok lengik be a konyhát készítés közben.
Hozzávalók:
- 20 dkg málna
- 2 közepes alma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 dl tejszín
- 7 dl víz
- 1 tasak tejszínes pudingpor, főzős
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- fél citrom héja
Elkészítés:
A gyümölcsöket alaposan megmossuk, az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és kis darabokra szeljük. Aztán a málnával együtt beletesszük egy lábosba, hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a kristálycukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, belereszeljük a citromhéjat, felöntjük vízzel, és feltesszük főni. Úgy fél úrán át főzzük, hogy az almák paszírozhatóvá váljanak. A málna szét fog esni, és megszínezi a főzőlevet. Nos, ha puhák az almál, előveszünk egy edényt, ráakasztjuk a szűrőt, és 2-3 evőkanállal teszünk a gyömölcslevesből bele. Egy kanállal alaposan átpaszírozzuk, hogy jószerivel csak a málnamagok maradjanak a szűrőben. Aztán ezt addig ismételjük, amíg elfogy a lé. Az átszűrt lét feltesszük a tűzhelyre, közepes lángon ismét főzzük, s közben a pudingport simára keverjük a 2 dl tejszínnel. Ezt a tejszínt aztán fokozatosan hozzáadjuk a léhez, majd az egészet folyamatosan kevergetve lassan felforraljuk. Sűrűsödni fog a leves, és szép mély rózsaszín színe lesz. Ha felforrt és besűrűsödött, elzárjuk alatta a gázt, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor pár szem málnával, 2-3 levél mentával díszítjük. A málna igazi pikáns ízt ad neki.
Önmagában is finom, de szoktam egyszerű sütit készíteni hozzá, ezúttal levelestésztát töltöttem meg túróval, megsütöttem, és az volt a "kenyér" hozzá. Nagyon finom lett.