A kacsamellből könnyen és gyorsan igazi ínyencfogás készíthető. Egy nagy serpenyő, egy tepsi és 2 pár kacsamell nagyjából elég is hozzá. Nálunk úgy kezdődött, hogy az akciókra fogékony férjem meglátta, hogy a hentesnél le van árazva a kacsamell, és már csak kevés van belőle, ezért gyorsan vett 2 párat. Hazahozta, és szólt, hogy akkor ebből süssek valamit. Persze, rendben, bár először azt hittem, nagyon sokáig kell sütni, de kiderült, hogy mégsem. Így azért egyszerűbb.
Hozzávalók:
- 2 pár kacsamell kb. 800-1000 gramm
- só, bors, kakukkfű, rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
Miután a húsokat jól megmostuk, megtisztítjuk a hártyától és a maradék tollaktól. A kacsa bőrét finoman beirdaljuk, hogy sütés közben könnyebben kiolvadjon a zsírja. Látványra is szebb, és a zsír szinte teljesen kisül, így az elkészült étel egyáltalán nem lesz zsíros. A serpenyőt zsiradék nélkül forrósítom, majd bőrével lefelé az edénybe teszem a kacsamelleket, a felül lévő oldalát bőven sózom-borsozom. 6 percnyi pirítás után megfordítom a húsokat, újra sózom-borsozom és újabb 6 percig pirítom. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra. Ha a kacsa már szép kérget kapott, bőrével felfelé átteszem a tepsibe, és mehet a sütőbe. (A pecsenyelére még szükség lesz, így azt a serpenyőben hagyom.) Mivel mi átsütve szeretjük, 25 percig sütöm, így sem szárad ki, aki azonban a rosé változatot szereti, annak elég 15 perc is. A sütőből kivéve pihentetem a húst, ezalatt apróra vágom a fokhagymát, a kakukkfüvet és a rozmaringot, és ezeket plusz egy darab vajat a pecsenyeléhez adok, lassan felmelegítem. Ha a fűszerekkel felturbózott pecsenyelé már forró, akkor a húsokat pár percre újra visszateszem a serpenyőbe, mindkét oldalát átsütöm úgy, hogy sütés közben folyamatosan locsolgatom. Kivéve vékonyra szeletelem.
Köretnek édesburnyonyát sütöttem hozzá.