Szerintem ahány szakács, annyi brassói aprópecsenye létezik. Hogy ez az igazi, azt Stahl Judit Gyors házias ételek című könyvéből tudom. Nekem nem hasonlít az éttermekben kóstoltakra, mindenesetre nagyon finom. Bár a recept szerint gyors, szerintem nem egyszerű elkészíteni, sokáig tart, de tényleg megéri a fáradozást. A brassóit a férjem nem nagyon szereti, ezt azonban jóízűen megeszi.
Hozzávalók:
- 40 dkg sertéscomb
- 40 dkg burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg füstölt szalonna
- só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál morzsolt majoránna
- 1 dl víz
2 személyre lesz elég.
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk, mérsékelt tűzön egy serpenyőben pörcösre sütjük, hogy a zsírja kiolvadjon. Amíg ez a folyamat tart, megmossuk, felkockázzuk a húst, aztán sózzuk, borsozzuk, és meghintjük 1 evőkanál morzsolt majoránnával.
A krumplit meghámozzuk, egyforma kockára szeleteljük, és sós vízben puhára főzzük. Amíg fő a krumpli, és olvad a szalonna zsírja, apróra vágjuk a vöröshagymát, összezúzzuk a fokhagymát.
Ha a szalonna megpirult és pörcös lett, kiszedjük a zsíradékból, a zsírjából egy másik serpenyőbe teszünk pár evőkanállal, ebben fog majd a krumpli sülni. A maradék zsíron először a húst kifehérítjük, picit pirítjuk, aztán kiszedjük a zsírból, és abban megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Ha kellően üveges a hagyma, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a húsokat, és az egészet felöntjük kb. 1 deci vízzel. Gyorsan felforraljuk, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön 30-35 percig főzzük, időnként megkavarjuk. (Ha a főzési idő előtt elfő a víz, pótoljuk.)
A krumplit lecsepegtetjük, és egy tiszta konyharuhára tesszük, hagyjuk hűlni, száradni. Amikor már majdnem kész a hús, a korábban a másik serpenyőbe tett szalonnazsírt felhevítjük, és megsütjük benne a krumplikat. Ha elkészültek, a húsról levesszük a fedőt, átöntjük oda a sült krumplikat, jól összekeverjük, és kb. 2 perc alatt készre főzzük.
Ízlés szerint lehet még borsozni.