Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Libacombok Márton-napra
Ne bújj a libák közé, mert elárulnak a gágogásukkal

Néhány éve kezdtem el Márton-napra libacombot sütni, és az első adagnak akkora sikere volt, hogy azonnal elfogyott, a gyerekek csak kérdezgették, maradt-e még. Ebből kiindulva egyszerre több combot sütök, mint ahányan vagyunk, miközben a libacomb igencsak méretes tud lenni, és nem mellékesen elég drága is. Mai adag öt főre készült, 7 db libacombból, amit időben beszereztem a hentesnél. Aztán kicsit elbizonytalanodtam, mert hirtelen olyan nehéz lett a bevásárlószatyrom, hogy inkább hazajöttem, és nem vettem semmi mást. Így maradt el majdnem a kötelező lilakáposzta, de szerencsére a férjemnek még idejében egészbe jutott.

img_1785.JPG

Sült libacombok párolt zöldségekkel és lilakáposztával

Hozzávalók:

  • fejenként 1 db libacomb (plusz a ráadás)
  • só, bors
  • rozmaring

A zöldségek:

  • 5 db burgonya
  • 2 fej hagyma
  • 1 db cékla,
  • 3 db sárgarépa

A káposztához:

  • 1 közepes fej lila káposzta
  • olaj
  • 1 db alma
  • só, őrölt kömény, csipet szerecsendió
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:

Azzal kezdem, hogy a libacombokat jól átmosom, átnézem, maradt-e benne toll vagy egyéb szennyeződés. Ha valaki ismer olyan hentest, ahol nem marad, akkor szóljon, én ui. mindegyik combon találtam még tollat vagy a tokot, amit elég nehéz kiszedegetni. Mivel a liba elég zsíros tud lenni, a húsok felénél meguntam a tollkaparászást, és egyszerűen levágtam a bőr egy részét, a zsírral együtt. Ezt nem kell kidobni, aki szereti, kisütheti belőle a libazsírt lassú tűzön. Tisztítás után megsózom-borsozom a húsokat, bőrével felfelé beteszem egy sütőedénybe úgy, hogy zsiradékot nem teszek alá. Lefedve betolom a sütőbe kb. 220-230 fokra, és 45 percig sütöm.

Eközben előkészítem a zöldségeket, megmosom, kockákra vagy karikákra vágom, és fekete sóval megszórom azokat. Sima só is megfelelő, a fekete só a himalájai, tisztítatlan változat, ami a leírása szerint tele van ásványi anyagokkal. A  szaga alapján biztosan van benne valami, nekem a főtt tojás jut róla eszembe. A sárgarépából és a hagymából mindig kicsivel többet pucolok a szükségesnél, mert előkészítés közben elkezd fogyni, attól függően, hányan járnak-kelnek a konyhában :)

img_1780.JPG

Amikor  letelt a 45 perc, a combokhoz hozzáadom a zöldségeket és egy szál rozmaringot. Ehhez először a húsokat ki kell szedni, mert a zöldségek kerülnek alulra, és a combok felülre. Ha túl sok zsír van a tepsi alján, akkor egy szedőkanállal kiszedek belőle, hogy a húsokat ne lepje el. A húsokat meg lehet locsolni kicsit a zsírral, ezután visszateszem újabb 45 percre az egészet, immár 250fokra. Félidőben így nézett ki:

img_1781.JPG

Amíg a hús és a zöldségek sülnek, hozzákezdek a káposztához. A lilakáposztát csíkokra vágom, besózom, és pár percig állni hagyom. Lábosban olajon megpirítom, majd annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, felteszem lassú tűzön főni, és beleteszek egy felszeletelt almát. Őrölt köményt adok hozzá, és kb. fél órán át néha megkeverve hagyom lefedve főni. A végén őrölt szerecsendióval és cukorral ízesítem. Amikor a cukor felolvad, elkészült a káposzta.

img_1784.JPG

Mire a káposzta elkészül, a sütőben is megpuhultak a zöldségek, és pirultak a húsok. Újra meglocsolom a combokat a zsírral, és még 10 percig pirítom. Íme a végeredmény:

img_1782.JPG

Jó étvágyat!

 

 

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (2) dió (5) ebéd (2) édesség (1) édességek (49) egyebek (19) egytálétel (2) élesztő (1) eper (5) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (28) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (8) krumpli (3) kuglóf (1) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (19) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rétes (1) rizs (1) sajt (2) saláták (3) sárgabarack (2) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (2) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása