Szezonja van a diónak, gondoltam, készítek valamit, amibe fel tudom használni. Meg aztán novemberbe lépvén lelkem már hangolódik a karácsonyra, írogatom, kinek mit adjak majd ajándékba. Lehet, ezért akadt meg a szemem a receptgyűjteményemben ezen a kekszen. Narancs, kakaó, csoki és a dió, mind hordoz valamit a karácsonyból. És együtt egy finom, omlós kekszben hangulatossá, ünnepivé tették a délutánt. Hab a tortán, hogy mindössze egy óra alatt megvan.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- fél tasak sütőpor
- 2 teáskanál holland kakaópor
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg teavaj
- 2 tojás
- 2-3 csepp vaníliakivonat
- 1 nagy narancs reszelt héja
- kb.1 marék dióbél
- kb. 1 marék apróra vágott étcsoki
Elkészítés:
A vajat, a tojásokat, a porcukrot és a narancshéjat beletesszük egy tálba, és robotgéppel habosra keverjük. Közben a lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, egyenletesen színezze meg a kakaó a lisztet, a keverék szürküljön be. A masszához adjuk a vaníliakivonatot, majd evőkanalanként adagoljuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet. Ha jól összeállt a lágy tészta, tegyük habzsákba.
Sütőpapírral béleljük ki a tepsit, majd 22-23 egyforma adagot nyomjunk a habzsákból. Az adagok közt hagyjunk 3 cm helyet, mert sütés közben nőni fognak. Ha kiadagoltuk a tésztát, picit lapítsunk rajtuk az ujjunkkal, a közepébe pedig tegyünk dióbelet és csokidarabot. 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg légkeveréses funkción. 12 perc alatt elkészülnek a kekszek. Ha kihűltek, fogyaszthatjuk.