Amolyan Jolly Joker ez az étel, ha nem nagyon van ötletem, hogy mit főzzek, ez gyakran jut eszembe. És mert elkészíteni sem nagy ördöngősség, akkor is meg lehet főzni, ha nem sok kedvünk van a konyhában tüsténkedni. Biztos vagyok abban, hogy minden háziasszonynak megvan a maga receptje ehhez az ételhez, így most az következik, ahogy én készítem - sok szafttal.
Hozzávalók a csirkepaprikáshoz:
- 4 alsó csirkecomb
- 4 felső csirkecomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 közepes paradicsom
- 2 paprika
- 2-3 teáskanál csemege fűszerpaprika
- só, bors, kömény
- kevés olaj
- tálaláshoz tejföl
Elkészítés:
A csirkecombokat alaposan megmossuk, hagyjuk a vizet lecsepegni róla. Felaprítjuk a vöröshagymát, közben egy nagy lábasban kevés olajat hevítünk. Amikor forró, beletesszük a hagymát. Mikor kezd üvegesedni a hagyma, beletesszük a paradicsomokat és a kis darabokra vágott paprikát. Addig főzzük ezeket, amíg a hagyma üveges lesz. Ekkor levesszük a tűzről a lábast, hozzáadjuk a pirospaprikát, alaposan elkavarjuk, és beletesszük a csirkecombokat is. A lábast visszatesszük a tűzre, és közepes lángon, sűrű kevergetés közben - úgymond - kifehérítjük a húsokat. Amikor ez megvan, felöntjük annyi meleg vízzel, hogy éppen hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, 1-2 csipet őrölt köményt is adhatunk hozzá. Fedő alatt közepes lángon főzzük. Én körülbelül egy órán át főzöm, hogy a paprikák és a paradicsomok jól szétfőjjenek. A legvégén hozzá lehet önteni a tejfölt, vagy a tejfölt tálaláskor külön tálalni, és mindenki annyi tejfölt tesz az adagjára, amennyi jólesik neki.
Hozzávalók a nokedlihez:
- 50 dkg liszt
- 3 teáskanál só
- 3 tojás
- víz
Elkészítés:
A lisztet egy tálba hintjük, a közepébe lyukat csinálunk. Abba beleütjük a tojásokat, a sót, és pici vizet is öntünk oda. Elkezdjük szépen összedolgozni ezeket a liszttel két oldalról, és addig adagoljuk tényleg kis adagokban a vizet hozzá, amíg sima tésztát kapunk, olyat, amelyik nem kemény, de nem is híg, azonban a nokedliszaggatón átfolyik.
Ha a tésztát elkészítettük, jön a kifőzés. Felforralunk egy lábasban 3 liter vizet, teszünk bele némi sót, és amikor forr, beleszaggatjuk a nokedlit. Néhány perc múlva a kis nokedlik feljönnek a víz felszínére, ekkor leszűrjük őket. Mikor tálaljuk, teszünk rá a csirkepaprikás szaftjából.