Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Marhahúsleves
Éttermi minőségben

Ha valaki igazán finom marhahúslevest szeretne készíteni, kövesse ezt a receptet! Szakácstól kaptam. Történt ugyanis, hogy az unokaöcsém megnősült, házat vett, és elmentünk hozzájuk vendégségbe. Olyan isteni marhahúslevest főzött nekünk a felesége, hogy ihaj. Nem véletlen, hiszen szakács. Nyilván elkértem tőle a receptet, és az sem riasztott vissza, hogy a levest 8, azaz nyolc órán át kell főzni. Ő lúdgége tésztával tálalta, de azt mondta, eperlevéllel is nagyon jó. Hát akkor következzen a recept, amely alapján otthon is 4 csillagos étteremhez méltó marhahúslevest főzhetünk. Én már kipróbáltam, és szinte tökéletesen olyan jó levest főztem, mint amilyet az unokaöcsém felesége. Kell hozzá egy igazán nagy lábos, 4-5 literes.

img_8260.JPG

Hozzávalók:

  • 2 darab marhahúsos csont
  • 20-40 dkg marhalábszár
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • leveszöldségek (sárgarépa, gyökér, karalábé, zeller, krumpli, petrezselyem)
  • 1-2 evőkanál ételízesítő
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szem feketebors
  • kevés köménymag - egész
  • ha szükséges, só
  • víz (mértéke a lábosunktól függ)

Elkészítés:

A húsos csontokat és a lábszárat alaposan megmossuk, betesszük a nagy lábosunkba, és minimum a lábos háromnegyedéig engedünk bele vizet. A vízbe teszünk egy megmosott, de pucolatlan vöröshagymát, nemcsak az íze miatt, a hagyma vörös héja szép színt kölcsönöz a levesnek. Ugyancsak beletesszük a fokhagymagerezdeket, a borsot, a köménymagot, egy kevés ételízesítőt, és lassú lángon elkezdjük főzni. Lassú lángon, ez nagyon fontos. A víznek nem szabad forrnia, legfeljebb csak gyöngyöznie, így is megfő majd benne minden. Ha forrni engedjük, zavaros lesz a leves. És csúnya... Szóval főzzük 6-7 órán keresztül, majd a megpucolt leveszöldségeket beletesszük, kivéve a petrezselymet. A levestésztát is kifőzzük. Szépen megfőnek a zöldségek is, mire a 8 órát eléri a főzési idő. Ekkor megkóstoljuk, és ha szükséges, ételízesítőt vagy sót adunk hozzá, végül apróra vágott, friss petrezselymet hintünk a tetejére.

Ha gusztán szeretnénk tálalni, akkor a húsokat és a zöldségeket kiszedjük, és nagyjából egyforma kockákra vágjuk őket. (Ezt még gyakorolnom kell.) Külön tálban tesszük az asztalra a felkockázott húst, külön tálban a felkockázott leveszöldségeket és külön tálban a gyönyörű levest. Persze a tésztát is külön tálba tesszük. Így mindenki mindenből tetszése szerint szedhet a tányérjába.

img_8261.JPG

img_8263.JPG

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (2) dió (5) ebéd (2) édesség (1) édességek (48) egyebek (19) egytálétel (2) élesztő (1) eper (4) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (27) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (8) krumpli (3) kuglóf (1) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (19) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rizs (1) sajt (2) saláták (3) sárgabarack (2) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása