Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Vegyes halászlé
Nemcsak Szentestére

Szenteste mindig van nálunk halászlé, ez az egyik főfogás. Szerencsés vagyok, mert a férjem családjában is ez volt a szokás, így aztán magától értetődő volt, hogy tartjuk a gyerekkorunk hagyományát. Azonban a halászlét nem én főzöm, hanem a férjem. Ebben is szerencsés vagyok, hiszen ugyanolyan finomat készít, mint amilyet Anyukám. Azért nem tétlenkedem 24-én, amíg a férjem főzi a halászlét, én feldíszítem a fát, rendbe teszem az alját, és elkészítem a második fogást. Nemcsak karácsonykor eszünk halászlét, nagyon szeretjük nyáron is, de mindig a férjem főzi. Így most az ő receptje következik. Ez az egyszerűbb, halászlékockákkal készülő verzió. A kockákat lehet halászlé sűrítménnyel helyettesíteni.

img_5152.JPG

Hozzávalók:

  • 4 liter víz
  • 2 fej vöröshagyma
  • 8 szelet ponty
  • 2-4 harcsaszelet
  • 1 kis keszeg
  • 1 halfej (ponty vagy harcsa)
  • 1 halfarok (ponty vagy harcsa)
  • ikra ízlés szerint
  • haltej ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • őrölt pirospaprika ízlés szerint, ebből csípőset is lehet használni egy keveset.
  • 4 halászlékocka

 Elkészítés:

A vizet feltesszük főzni egy 5 literes fazékba, beletesszük az apróra vágott vöröshagymákat, hozzáadjuk a keszeget, a halfejet és -farkat. Vigyázni kell, hogy a halfejben ne maradjon benne a méregfog, mert keserű lesz tőle a halászlé. (Piacokon, halárusoknál jellemzően kiveszik, de érdemes otthon ellenőrizni, vagy vásárláskor rákérdezni.) Az alaplébe teszünk még egy hámozott paradicsomot összevágva, 4 halászlékockát és sót. (Túl sok só nem kell bele, mert a később belekerülő halszeletek sósak lesznek.) Ezt főzzük közepes lángon másfél órát. Közben a halszeleteket megmossuk, megkapargatjuk a bőrüket, és mindkét oldalukon jól besózzuk. 

Másfél óra múlva az alaplét átpaszírozzuk egy másik nagy lábasba, a nagyobb csontokat kivesszük belőle, hogy egyszerűbb legyen paszírozni. Arra azért figyelni kell, hogy ne legyen túl sűrű a halászlé, nem baj, ha nem paszírozunk át mindent az alapléből - ízlés dolga. Kapunk egy barnás színű lét. Ezt - mivel elhűl a paszírozás során - újra melegítjük, s amikor már forró, beletesszük a halszeleteket és a pirospaprikát. Ha sótlan, sót is tegyünk bele. A halszeletek 6-8 perc alatt megfőnek. A legvégén tesszük bele a haltejet és az ikrát. Azok is megfőnek pár perc alatt. Végül szórhatunk bele kevés csípős pirospaprikát is.

Friss kenyérrel tálaljuk.

img_5148.jpg

img_5151.JPG

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (8) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) bulgur (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (3) dió (6) ebéd (2) édesség (1) édességek (53) egyebek (20) egytálétel (2) élesztő (1) eper (5) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (28) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (3) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) körte (1) krémleves (9) krumpli (3) kuglóf (2) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (4) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (23) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) meggy (2) meggyleves (1) menta (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszibarack (1) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (5) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rétes (1) rizs (1) sajt (2) saláták (4) sárgabarack (2) sárgabarcak (1) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (2) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (11) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (4) Újév (1) vacsora (1) vanília (3) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása