Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Tartalmas zöldbableves
Laktató nyári leves

Szezonja van a zöldbabnak, és mert Anyukám termesztett belőle bőven, kaptam én is jócskán. Mivel nem vagyok főzelékes, levest főztem belőle. Az alapot a lencselevesünk adta, ahhoz hasonlóan füstölt hússal készítettem el. Jó sok zöldséget is tettem bele, hogy gazdag legyen. A fűszerezés azonban eltérő lett. Mindenesetre egy nagyon finom leves született, és sok is, három napig ettük, de nem bántuk, mert valóban nagyon ízletes lett.

zo_ldbableves1.jpg

Hozzávalók:

  • kb. 40 dkg zöldbab
  • 20 dkg füstölt hús
  • 2 sárgarépa
  • 3-4 krumpli
  • 1 fehérrépa
  • egy negyed karalábé
  • 1 kisdoboz tejföl
  • másfél evőkanál liszt
  • háromnegyed kávéskanál pirospaprika
  • kb. 1,7 l víz
  • 1 babérlevél
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • pár szem feketebors
  • 2-3 evőkanál étolaj
  • 1 fej vöröshagyma

Elkészítés:

A füstölt húst felkockázzuk, és hevített olajon a lábosban megpirítjuk. Ügyeljünk arra, hogy lassan piruljanak a húsdarabok. Addig felaprítjuk a vöröshagymát, megpucoljuk a zöldségeket, és felaprítjuk őket, a zöldbabot is megmossuk és kb. 1,5 cm-es darabokra vagdossuk. Amikor a füstölt hús megpirult, kiszedjük, félretesszük, a lábosban maradt zsiradékon a vöröshagymát megfonnyasztjuk. Ezután hozzáaadjuk a krumpli és a zöldbab kivételével a zöldségeket, azokat is pirítjuk néhány percig. Majd a krumplit és a zöldbabot is hozzáaadjuk, felöntjük vízzel, egy teatojásba tesszük a babérlevelet, a borsot és fokhagymagerezdet és közepes lángos addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor hozzáaadjuk a félretett húsdarabokat, a lisztet, a pirospaprikát a tejföllel simára keverjük, majd a levesléből fokozatosan adagolunk hozzá. Hőkiegyenlítjük. Amikor a tejfölös is elég meleg és sima, beleöntjük a levesbe, alaposan elkeverjük, és pár perc alatt összefőzzük. Sózzuk, ha szükséges, de a füstölt hús jellemzően elegendő sósságot biztosít a levesnek.

Friss kenyérrel tálaljuk.

zo_ldbableves2.jpg

zo_ldbableves3.jpg

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (8) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) bulgur (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (3) dió (6) ebéd (2) édesség (1) édességek (53) egyebek (20) egytálétel (2) élesztő (1) eper (5) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (28) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (3) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) körte (1) krémleves (9) krumpli (3) kuglóf (2) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (4) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (23) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) meggy (2) meggyleves (1) menta (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszibarack (1) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (5) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rétes (1) rizs (1) sajt (2) saláták (4) sárgabarack (2) sárgabarcak (1) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (2) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (11) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (4) Újév (1) vacsora (1) vanília (3) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása