Szezonja van a zöldbabnak, és mert Anyukám termesztett belőle bőven, kaptam én is jócskán. Mivel nem vagyok főzelékes, levest főztem belőle. Az alapot a lencselevesünk adta, ahhoz hasonlóan füstölt hússal készítettem el. Jó sok zöldséget is tettem bele, hogy gazdag legyen. A fűszerezés azonban eltérő lett. Mindenesetre egy nagyon finom leves született, és sok is, három napig ettük, de nem bántuk, mert valóban nagyon ízletes lett.
Hozzávalók:
- kb. 40 dkg zöldbab
- 20 dkg füstölt hús
- 2 sárgarépa
- 3-4 krumpli
- 1 fehérrépa
- egy negyed karalábé
- 1 kisdoboz tejföl
- másfél evőkanál liszt
- háromnegyed kávéskanál pirospaprika
- kb. 1,7 l víz
- 1 babérlevél
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- pár szem feketebors
- 2-3 evőkanál étolaj
- 1 fej vöröshagyma
Elkészítés:
A füstölt húst felkockázzuk, és hevített olajon a lábosban megpirítjuk. Ügyeljünk arra, hogy lassan piruljanak a húsdarabok. Addig felaprítjuk a vöröshagymát, megpucoljuk a zöldségeket, és felaprítjuk őket, a zöldbabot is megmossuk és kb. 1,5 cm-es darabokra vagdossuk. Amikor a füstölt hús megpirult, kiszedjük, félretesszük, a lábosban maradt zsiradékon a vöröshagymát megfonnyasztjuk. Ezután hozzáaadjuk a krumpli és a zöldbab kivételével a zöldségeket, azokat is pirítjuk néhány percig. Majd a krumplit és a zöldbabot is hozzáaadjuk, felöntjük vízzel, egy teatojásba tesszük a babérlevelet, a borsot és fokhagymagerezdet és közepes lángos addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor hozzáaadjuk a félretett húsdarabokat, a lisztet, a pirospaprikát a tejföllel simára keverjük, majd a levesléből fokozatosan adagolunk hozzá. Hőkiegyenlítjük. Amikor a tejfölös is elég meleg és sima, beleöntjük a levesbe, alaposan elkeverjük, és pár perc alatt összefőzzük. Sózzuk, ha szükséges, de a füstölt hús jellemzően elegendő sósságot biztosít a levesnek.
Friss kenyérrel tálaljuk.