A babgulyás nem épp tavaszra való étel, de mert régen főztem már, most kedvem szottyant rá. Ha ezt esszük, nem készítek második fogást, mert ez a leves tartalmas és laktató. Mi igazán másnaposan szeretjük, mert akkora jól összeérnek benne az ízek. Jó forrón friss kenyérrel az igazi.
Hozzávalók:
- kb. 25 dkg bab
- 50 dkg sertéshús
- 2 nagy sárgarépa
- 1 nagy fehérrépa
- fél karalábé
- fél zellergumó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 burgonya
- ízlés szerint só, őrölt kömény, pirospaprika, őrölt feketebors
- víz
- kevés étolaj
Elkészítés:
A babot előző nap vízbe áztatjuk. Amikor a babgulyást kezdjük főzni, leöntjük róla a vizet, a babot átöblítjük, beletesszük mély lábosba, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és elkezdjük főzni. Forrásig főzzük, aztán ezt a vizet is leöntjük róla. Ez azért jó, mert így majd kevésbé puffaszt a bab. Most felöntjük annyi vízzel, amennyit a levesnek szánunk, és lassú lángon elkezdjük főzni. A megpucolt zöldségeket - a krumpli kivételével - hozzáadjuk.
Elővesszünk egy másik edényt, abban kevés olajat hevítünk, apróra vágjuk a vöröshagymát és az olajon üvegesre sütjük. Közben megmossuk a húst, egyforma kockákra vágjuk, és ha üveges a hagyma, a húst hozzáadjuk. Megfűszerezzük sóval, köménnyel, borssal, pirospaprikával, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Fedő alatt időnkénti kevergetéssel majdnem puhára főzzük. Mint a prököltöt.
Ha a levesben a zöldségek majdnem puhák, a pörköltünk is nagyjából kész, akkor a pörköltet a levesbe öntjük, hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott krumplikat, ha szükséges, sózzuk, végül összefőzzük. Akkor van kész, ha a hús is, a zöldségek is megpuhultak.