Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Babgulyás
Tartalmas, laktató leves

A babgulyás nem épp tavaszra való étel, de mert régen főztem már, most kedvem szottyant rá. Ha ezt esszük, nem készítek második fogást, mert ez a leves tartalmas és laktató. Mi igazán másnaposan szeretjük, mert akkora jól összeérnek benne az ízek. Jó forrón friss kenyérrel az igazi.

babgulya_s1.jpg

Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg bab
  • 50 dkg sertéshús
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1 nagy fehérrépa
  • fél karalábé
  • fél zellergumó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 burgonya
  • ízlés szerint só, őrölt kömény, pirospaprika, őrölt feketebors
  • víz
  • kevés étolaj

Elkészítés:

A babot előző nap vízbe áztatjuk. Amikor a babgulyást kezdjük főzni, leöntjük róla a vizet, a babot átöblítjük, beletesszük mély lábosba, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és elkezdjük főzni. Forrásig főzzük, aztán ezt a vizet is leöntjük róla. Ez azért jó, mert így majd kevésbé puffaszt a bab. Most felöntjük annyi vízzel, amennyit a levesnek szánunk, és lassú lángon elkezdjük főzni. A megpucolt zöldségeket - a krumpli kivételével - hozzáadjuk.

Elővesszünk egy másik edényt, abban kevés olajat hevítünk, apróra vágjuk a vöröshagymát és az olajon üvegesre sütjük. Közben megmossuk a húst, egyforma kockákra vágjuk, és ha üveges a hagyma, a húst hozzáadjuk. Megfűszerezzük sóval, köménnyel, borssal, pirospaprikával, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Fedő alatt időnkénti kevergetéssel majdnem puhára főzzük. Mint a prököltöt.

Ha a levesben a zöldségek majdnem puhák, a pörköltünk is nagyjából kész, akkor a pörköltet a levesbe öntjük, hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott krumplikat, ha szükséges, sózzuk, végül összefőzzük. Akkor van kész, ha a hús is, a zöldségek is megpuhultak.

babgulya_s2.jpg

babgulya_s3.jpg

 

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (8) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) bulgur (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (3) dió (6) ebéd (2) édesség (1) édességek (53) egyebek (20) egytálétel (2) élesztő (1) eper (5) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (28) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (3) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) körte (1) krémleves (9) krumpli (3) kuglóf (2) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (4) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (23) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) meggy (2) meggyleves (1) menta (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszibarack (1) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (5) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rétes (1) rizs (1) sajt (2) saláták (4) sárgabarack (2) sárgabarcak (1) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (2) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (11) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (4) Újév (1) vacsora (1) vanília (3) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása