A sógorom szokott vadászni, és a fácánszezon novemberben kezdődik. Minden évben kapunk egy fácánt, most is így volt, s a legutóbbi ott pihent a fagyasztóban sorára várva. Most, hogy az ünnepi nagy evéseknek vége, arra gondoltam, megfőzöm a madarat, mert a húsleves könnyedebb étel. A vadak amúgy se zsírosak, mert épp annyit esznek csak, amennyire szükségük van. A fácánleves nem bonyolult, úgy kell főzni, mint más húslevest, csak az íze lesz picit más. Érdemes kipróbálni, nagyobb piacokon lehet fácánt venni.
Hozzávalók:
- egy fácán
- 2-2,5 l víz
- 4-6 sárgarépa
- 2-3 fehérrépa
- 1/4 karalábé
- 1/4 zellergumó
- 3-4 krumpli
- egy negyed kelkáposzta
- petrezselyem
- 8-10 szem egész feketebors
- ízlés szerint köménymag
- 1-2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A fácánt alaposan megmossuk, lábait a törzsről levágjuk, majd beletesszük egy fazékba, és ráöntjük a vizet. A teatojásba tesszük a köményt, feketeborsot és a fokhagymát, majd ezt belelógatjuk a vízbe. Így főzzük lassú lángon egy bő órán keresztül. Amikor a lé teteje habosodik, lemerjük a habot, majd a megpucolt és megmosott zöldségeket a krumpli kivételével beletesszük a fazékba. Ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt lassú lángon főzzük tovább a levest. Amikor már majdnem kész, a zöldségek és a hús kezdnek puhulni, a krumplikat is hozzáadjuk, és addig főzzük, amíg minden megpuhul. Én legalább 3 órán át szoktam főzni.
Mint általában a húslevesekhez, a fácánleveshez is főzzünk ki tésztát, azzal tálaljuk.