A testvéremék Szedd magad! programom voltak Pomázon, és némileg túlszedték magukat almával. Így kaptam tőlük egy jó nagy adagot. Gondoltam, kipróbálok valami új almás receptet, hadd fogyjon. Bár vannak bevált és kedvelt almás sütijeink (itt és itt olvashatóak), de a norvég almatortával már amúgy is régóta szemeztem, így erre esett a választásom. Elsőre is isteni lett: belül finom puha, a teteje a cukortól pedig kellemesen ropogós. El is fogyott azonnal, ezért arra gondoltam, hogy bemutatom. Ráadásul nem nagy ördöngősség elkészíteni.
Hozzávalók:
-
125 gramm vaj
-
125 gramm kristálycukor
-
125 gramm búzaliszt
-
1 tasak bourbon vaníliás cukor
-
2 db közepes tojás
-
fél csomag sütőpor
-
1 citrom reszelt héja
-
2 db átlagos és egészséges alma
-
A tetejére szóráshoz 12 gramm kristálycukor és 1 kávéskanál őrölt fahéjElkészítés:A vajat a citromhéjjal és a cukorral alaposan keverjük el, és ha habos a vaj, akkor egyenként adjuk hozzá a tojásokat folyamatos keverés mellett. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd alaposan keverjük bele a vajba. A tészta legyen krémes. Az almákat mossuk meg, vágjuk ketté és a magházakat távolítsuk el, majd szeljük az almákat vékony szeletekre. Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a tésztát, egyengessük el, majd az almaszeleteket élükkel lefelé helyezzük körbe a kör mentén és szélén. Minél sűrűbben nyomkodjuk őket a tésztában egymás mellé, annál jobb. Ezután keverjük össze a szóráshoz való cukrot a fahéjjal, és egyenletesen szórjuk meg vele a tortát. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és légkeverésen süssük - attól függően, milyen nagy a tortaformánk, süssük 30-40 percig. (Minél kisebb a formánk, annál vastagabb a tészta, és ebben az esetben a sütés tovább tart.)Ha kihűlt, lecsatoljuk róla a tortaformát és kínálhatjuk is.