Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Rakott karfiol
Egyszerű rakottas

Az egyik kedvenc egytálételem a rakott karfiol, ami hús és zöldség egyben. A karfiol vitaminban gazdag, rendkívül egészséges, amelyből laktató rakottas készíthető. Kicsit macerásnak tűnhet az elkészítése, de megéri a fáradtságot. Íme a recept.

rakottkarfiol3.jpg

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej egészséges karfiol
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 35-40 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • víz
  • őrölt feketebors
  • egy tasak rizs (125 gramm)
  • kevés étolaj
  • a sütőedény kikenéséhez kevés vaj és kevés zsemlemorzsa

Elkészítés:

A karfiolt megpucoljuk: eltávolítjuk a leveleket és a torzsáját, majd apró rózsákra daraboljuk. Egy nagy lábosba tesszük őket, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket, sózzuk, és feltesszük főni. Addig főzzük a karfiolokat, amíg megpuhulnak. Közben elkészítjük a darált húsos tölteléket. A vöröshagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben kevés olajon fonnyasztjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a darált húst. Kifehéredésig sütjük a húst, majd felöntjük egy kis vízzel (kb. 1 dl), fedőt tesszünk rá, és addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A rizst is elkészítjük. Őszintén szólva nem vagyok ügyes rizsfőző, ezért a konyhakész rizst veszem a boltban, amelyből egy tasakot sós vízben az előírás szerint megfőzök. 

Ha megpuhult a karfiol, leszűrjük róla a vizet, és ha kész a rizs és a hús, összekeverjük őket. Egy kisebb tálkában a tejföl kétharmadát összekeverjük a tojásokkal és a keményítővel, ez a massza tartja majd össze a karfiolt, így tálaláskor nem pereg majd szét. Egy jénait kikenünk vajjal, meghintjük körbe zsemlemorzsával, és a bekevert tejföl felét egyenletesen beleöntjük, majd a karfiol felét tesszük a jénai tejfölös aljába. Most jön a következő réteg: a rizses darált húst eloszlatjuk egyenletesen a karfiolon. Erre tesszük a maradék bekevert tejfölös masszát, rá a maradék karfiolt, végül a dobozban maradt egyharmad tejfölt oszlatjuk el a karfiolok tetején. Előmelegített sütőben 190 fokon alul-felül sütési funkción 35-40 percig sütjük. 

rakottkarfiol1.jpg

rakottkarfiol2.jpg

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (2) dió (5) ebéd (2) édesség (1) édességek (48) egyebek (19) egytálétel (2) élesztő (1) eper (4) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (27) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (8) krumpli (3) kuglóf (1) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (19) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rizs (1) sajt (2) saláták (3) sárgabarack (2) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása