Egy skandináv főzőműsorból vettem ennek a sütinek a receptjét. Nagyon finom, omlós, 2-3 darabból megvan a reggeli, de uzsonnának sem utolsó. Ráadásul sokáig eláll, úgyhogy több napi adag sül egyszerre - a család nagyságától függően.
Hozzávalók:
- 230 gramm sótlan vaj/margarin
- 170 gramm krémsajt
- 2 evőkanál kristálycukor
- 280 gramm liszt
- tölteléknek kristálycukor, őrölt fahéj, mazsola ízlés szerint
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és amikor már jól formázható, két egyforma cipót készítünk belőle. Mindkettőt folpakkba csomagoljuk, és legalább 2 órára betesszük a hűtőbe. Közben a fahéjat összekeverjük a cukorral.
A két óra leteltével kivesszük a cipókat. Előbb az egyiket tesszük lisztezett deszkára, és téglalap alakúra nyújtjuk. A cakkokat a szélekről levágjuk, szabályos legyen a téglalapunk. Az egyik keskenyebbik felét fordítjuk magunk felé, és fele magasságig megszórjuk a fahéjas cukorral egyenletesen, valamint mazsolát is szórunk rá. Az üres felét ráfordítjuk a megszórtra, a sodrófával kétszer átmegyünk rajta, majd négy egyenlő részre vágjuk hosszában.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és mikor ezeket a töltött csíkokat rátesszük, csavarunk rajtuk egyet.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, majd a másik cipóval megcsináljuk azt, amit ez előzővel, és a levágott cakkokból is kijöhet 2-4 darab, csak gyúrjuk össze és csináljuk úgy, mint az előzőekben. Mielőtt a csavartakat betesszük a sütőbe, felvert egész tojással megkenjük őket. Végül 20-23 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Megvárjuk, míg kihűlnek, akkor már fogyaszthatjuk őket. Ha nejlonba csomagoljuk a maradékokat, másnap vagy harmadnap is fogyszthatjuk őket.