Aki szereti a fahéjat, az mindenképp süsse meg a fahéjas fátyolkalácsot! Nagyon finom, enyhén foszlós, és természetesen isteni az illata. Mi almaszósszal ettük először, aztán kipróbáltuk lekvárral és aztán vajazva is, mindenhogy nagyon kellemes volt. Nem mondom, hogy könnyű elkészíteni, de ősszel vagy télen egyszer nagyon megéri. A rétegzés miatt kapta a nevét, ugyanis az egymáshoz lapuló rétegek amolyan fátyolszerűen elválnak egymástól. Az alábbi receptből kiadós adag készül, így nyugodtan szervírozhatjuk akkor is, ha vendégeink vannak. Igaz, akkor hamarabb elfogy :-)
Hozzávalók:
1.
60 dkg liszt
25 gramm élesztő
2,5 dl tej
10 dkg cukor + 1 evőkanállal az élesztőhöz
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
2.
10 dkg olvasztott vaj
10 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál fahéj
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele 1 evőkanál cukrot és az élesztőt is bemorzsoljuk, majd megvárjuk, míg felfut. A tésztához valókat (hozzávalók 1. rész) keverőedénybe tesszük, és gépi vagy kézi dagasztással a fefuttatott élesztővel együtt összedolgozzuk. Ragacsos, de fényes és sima tésztát kell kapunk. Olajjal kikenünk egy edényt, beletesszük a tésztát, és tiszta konyharuhával lefedve egy órán át kelesztjük. Körülbelül a duplájára kel meg a tészta, amit a kelesztés után lisztezett deszkára borítunk. Téglalap alakúra és fél cm vékonyra nyújtjuk. Ezután rátesszük a hozzávalók második részét: olvasztott vajjal megkenjük, és a fahéjjal összekevert cukrot egyenletesen rászórjuk, rászitáljuk. A hosszabb oldalán 4 egyenlő részre vágjuk, majd a 4 lapot egymásra helyezzük, és az így kapott rétegezett téglalapot 8 egyenlő részre szeljük. A 8 részt a rétegekkel felfelé, tehát függőlegesen egyesével sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük úgy, hogy a lapok egymás mellé kerüljenek.15 percig pihentetjük sütés előtt, addig előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és 30 perc alatt alul-felül funkción készre sütjük. A formában hagyjuk, megvárjuk, míg kihűl. Utána már lapokra szedhető.
A receptet az Instagramon találtam.