Az úgy volt, hogy egy olasz női ruhákat forgalmazó webshop a húsvéti akcióját reklámozta egy videóban a közösségi médiában, és szó esett erről a kalácsról. Én meg elkértem tőlük a receptet... Így lett a neve flancos kalács, ugyanis ez a ruhaüzlet neve. Azóta már többször elkészítettem, és jövő Húsvétkor is biztos terítéken lesz a hagyományos fonott kalács mellett. Egyrészt jól néz ki, másrészt nagyon ízes, aki pedig szereti a pikáns dolgokat, főtt sonkával is eheti. De nagyon finom magában, nutellával, lekvárral és vajjal is.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 ek cukor
- 2 dkg élesztő (kocka)
- csipet só
- 3 tojássárgája
- 7 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja.
- a tetejére a kenéshez 1 tojás, szűk marék cukor és ízlés szerint szeletelt mandula.
Elkészítés:
A tejbe tesszük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben átszitáljuk a lisztet, hozzádjuk a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet, és összegyúrjuk. Egy jól formázható tésztát kapunk, amit dagasztás után lefedünk egy tiszta konyharuhával, és kelni hagyjuk úgy egy órát. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, három egyforma részre vesszük, és ezekből csíkokat söndörgetünk, lehetőleg egyformákat. Fonatot készítünk belőlük, az így kapott formát kivajazott vagy olajjal megkent tepsibe helyezzük, megkenjük felvert egész tojással, és 20 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a 20 perc elteltével krisztálycukorral és szeletelt mandulával megszórjuk a kalácsot. Aztán szép pirosasra sütjük, én 28 percig sütöttem, és jó lett, de tűpróbával ellenőrizhető, hogy a tészta belül megsült-e. Végül hagyjuk kihűlni, és szelethető is. Aki édesen szereti, még egy kanál cukrot tehet bele, elbírja a tészta.