Van már jó pár éve annak, hogy elkapott a levendulamánia. Így amikor megtudtam, hogy van ehető levendula, azonnal szereztem belőle, és nem volt kérdés, hogy recepteket keresek hozzá. Erre a receptre bukkantam először, amelyet elkészítettem azóta számtalanszor. Imádnivaló, ahogy készítés közben a levendula finom, tiszta illata belengi a konyhát. A levendula amúgy is most virágzik, úgyhogy könnyen beszerezhető, de óvatosan vele, mert csak az orvosi levendula, más néven Lavandula angustifolia alkalmas fogyasztásra. Ez keskenylevelű, francia levendulaként is emlegetik. Én mindig a dörgicsei Levendáriumból szerzem be, helyes kis üvegben árulják a megtisztított, ellenőrzött bio gazdaságból származó levendulavirágot, amelyet többféle dologhoz (ételhez, italhoz) is használok. Mindenesetre ez a süti levendulafanoknak kötelező.
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- 5 teáskanál levendulavirág
- 2 dl tej
Elkészítés:
A tejet feltesszük melegedni egy lábosba, beleszórjuk a levendulát, és közepes lángon megvárjuk, amíg felforr. Hagyjuk kihűlni, s közben elkészítjük a tésztát. A vajat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sütőporral elkevert lisztet, végül kis adagokban a levendulás tejet. Szépen összedolgozzuk a tésztát, aztán sütőedénybe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben alul-felül funkción kb. 50 percig sütjük. Szép aranybarna lesz a teteje, és nem baj, ha itt-ott megrepedezik. Ha kihűlt, lekvárral vagy nutellával kínáljuk.