Kifejezetten egészséges tavaszi zöldség a spárga, érdemes minél többször fogyasztani. Most, hogy beköszöntött a szezonja, nálunk elmaradhatatlan a belőle készített leves. Kellemes lágy íze van, különösebb fűszerezés nélkül is remek. Többféle krémleves főzhető vele, az alábbi recept könnyen és gyorsan elkészíthető, egy zsúfoltabb napba is belefér, és közben jó a tudat, hogy valami egészségeset és finomat teszünk az asztalra.
Hozzávalók:
- egy köteg spárga
- 2 dl főzőtejszín
- 1 l húsleveslé vagy 1 l víz és 2 leveskocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 púpozott evőkanál liszt
- kevés vaj
- fűszerezéshez őrölt feketebors, szerecsendió
Elkészítés:
A spárgákat megmossuk, fejeiket levágjuk, félretesszük, a szárakat meghámozzuk, majd a fás részeket az aljáról eltávolítjuk, a maradék szárakat 1-2 cm-es darabokra vagdossuk. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, és kevés vajon egy serpenyőben üvegesre készítjük. Majd a spárgadarabkákat hozzáadjuk és együtt sütjük őket a serpenyőben. Közben egy lábosba öntjük az alaplét (vagy a vizet a leveskockákkal), majd a hagymához és spárgához lisztet adunk, elkeverjük, és ezt beleöntjük a lébe. Együtt főzzük közepes lángon, és hozzáadjuk a tejszínt is. Én 30-40 percig szoktam főzni, majd egy botturmixszal összezúzom a hagyma és spárgadarabokat, ekkor fűszerezem és adom hozzá a spárgafejeket. Ezután addig főzzük, míg a fejek megpuhulnak, és már tálalható is.
Mivel krémleves, lehet krutonnal vagy reszelt sajttal is enni, de ezek nélkül is szuper, jobban kijön a spárga lágy íze.