Most, hogy beállt a tavaszias meleg, elkezdtem a könnyedebb, zöldebb ízeket kívánni, így esett vasárnap, hogy tárkonyos csirkeragulevest főztem. Picit zöld az íze, de tartalmas, gazdag étel a sok belevaló miatt. Nagyon jólesett, és szerencsére másnapra is maradt.
Hozzávalók:
- 1 egész filézett csirkemell
- 1 vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma (kis gerezdből 2 vagy 3 darab)
- 10-15 dkg csiperke gomba
- 15 dkg borsó
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kis karalábé
- 1 cikk zeller
- 2-3 evőkanál tárkony, ízlés szerint
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors ízlés szerint
- fél citrom leve
- kevés étolaj
- 1,5 liter húsleves leve vagy ugyanennyi víz és két leveskocka (erőleves/tyúkhúsleves)
Elkészítés:
Egy nagy lábosban olajat hevítünk, közben a vöröshagymát apróra vágjuk, és beletesszük, dínszteljük. Közben a húst megmossuk, felkockázzuk, majd a hagymához adjuk, és fehérre "pirítjuk". Amíg ez a folyamat tart, megpucoljuk a zöldségeket (a borsó kivételével), és apróra vágjuk őket. Ha a csirkemelldarabkák kifehéredtek, hozzájuk adjuk a zöldségeket a borsó és a gomba kivételével, sózzuk, borsozzuk őket, és picit pirítjuk. Majd felöntjük a húslevessel vagy másfél liter vízzel, és beletesszük a 2 leveskockát. Főzzük vagy negyedórát, majd a gombát és a borsót is hozzáadjuk, teszünk bele tárkonyt, és fedő alatt főzzük nagyjából egy órát, hogy a hús és a zöldségek finomra puhuljanak. Ezután egy mély tálba tesszük a lisztet, alaposan elkavarjuk a tejszínnel, majd a levesből 3-4 szedőkanállal teszünk hozzá, végül ezt az elegyet beleöntjük a levesbe. Beledobjuk a petrezselymet is, és pár percig, jó forrásig főzzük, végül hozzáadjuk a citromlevet. Ha kész, tálalhatjuk is, friss kenyérrel az igazi.