Azért hamis, mert tejszín is van benne, ettől a szósz a tésztán lágyabb, krémesebb. Másfajta sajtot és szalonnát teszek bele, mint amit az olaszok az eredeti recept szerint, de mi így szeretjük, nekünk így jobban ízlik, mint az eredeti.
Hozzávalók:
- 1 csomag spagetti
- 2 dl főzőtejszín
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- őrölt feketebors, só ízlés szerint
- 20-25 dkg kolozsvári szalonna
4-5 személyre lesz elég.
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd beletesszük egy forró serpenyőbe, és megpitírjuk. Közben egy nagy fazékban vizet forralunk, teszünk bele sót, és kifőzzük benne a spagettit. Akkor jó a tészta, ha a közepe már nem fehér: egy spagettiből lecsípünk egy darabot, és megnézzük a közepét.
Amíg a szalonna sül, a tészta fő, elkészítjük a szószt. Egy kisebb tálba öntjük a tejszínt, beleütünk egy nagy tojást, és felverjük. Aztán reszelünk bele sajtot, a szószt sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Ha a tészta elkészült, leszürjük, majd a spagettit visszatesszük a fazékba, ráöntjük a szószt, hozzáaadjuk a sült szalonnákat, és alaposan összeforgatjuk. A tűzhelyet a lábas alatt bekapcsoljuk, közepes lángra állítjuk, és ügyesen addig kavargatjuk a spagettinket, amíg a szószban a tojás megsül. Nem kell sokáig a lángot alatta hagyni, csak addig, hogy épp megsüljön a tojás a szószban. Ha kész, tálalhatjuk, fogyaszthatjuk.