Sült almát sokféleképpen készítenek, én is többféleképpen szoktam. Van kerámia almasütőm, de hagyományos sütőben is sütök almát. Mindenhogy nagyon finom, igazi téli csemege, és nagyon jól tud esni a hidegben. Arról már nem is beszélve, hogy isteni illat lengi be a konyhát, amikor készítem. Ezúttal azonban nem csupán egy sült almás receptet mutatok be, hanem azt, hogyan csinálhatunk a sült almából egy jó kis desszertet. Így a férjem is megeszi az almát, pedig nem szereti.
Hozzávalók:
A sült almához:
- 1 szép nagy, egészséges alma
- 1 evőkanál sótlan vaj
- 3 teáskanál nádcukor
- őrölt fahéj ízlés szerint
- méz ízlés szerint
A vaníliakrémhez:
- 250 ml tej
- 4 teáskanál cukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál liszt
- 1 vaníliarúd magja
4 főre lesz elég.
Elkészítés:
Az almát megmossuk, négyfelé vágjuk, a magházdarabokat eltávolítjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és az almacikkeket ráhelyezzük. A sütőt bekapcsoljuk, és előmelegítjük 180 fokra. Majd egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a nádcukrot, kicsit karamellizáljuk, majd fahéjjal megfűszerezzük. Egy evőkanállal meglocsoljuk vele az almákat, végül mézet csurgatunk rájuk. A tepsit betesszük a sütőbe, és megsütjük az almákat alul-felül fokozaton. Almától is függ, mennyi idő alatt sül meg, általában 30-45 perc alatt kész szokott lenni.
Amíg az alma sül, elkészítjük a vaníliakrémet. Egy lábasba öntjük a tejet, hozzáaadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a vaníliarúd magjait, és elkezdjük közepes lángon főzni. Folyton kevergetjük, hogy szép, sima legyen. Amikor szép egyenletes a lábosban a folyadék, hozzáadjuk a lisztet, és ugyancsak kevergetve forrásig főzzük. Szépen be fog sűrűsödni.
Egy tányérra adagolunk a krémből, egy szelet sült almát ráhelyezünk, és meglocsoljuk a vajas-mézes folyadékkal, ami a tepsiben a sült almák alatt keletkezett.