A szüleimnél voltunk a napokban, és Anyukám sajtos pereccel kedveskedett nekünk. Én is szoktam sütni, de az otthoni valahogy jobban esik. Gyerekkoromban gyakran ettük, ezért is szeretem nagyon - egy kis nosztalgia számomra. A férjemnek újdonság volt, amikor először készítettem neki, és most Anyukám perecének evését alig bírta abbahagyni :-). Tényleg nagyon finom, tényleg eteti magát, ha vendégeket várunk, biztos fogás. Meg amúgy is. A lényeg, hogy megéri a sok fáradozást.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 dkg szalalkáli
- 1 dkg só
- 12 dkg reszelt sajt / trappista vagy ementáli /
- 25 dkg margarin
- kb. 2 dl tejföl
- reszelt sajt a szóráshoz, kb. 10-13 dkg
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Összegyúrjuk a tésztához valókat, jó kemény tésztát kapunk. Majd 4 órán át a hűtőben pihentetjük. Azután enyhén lisztezett deszkán fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, perec alakú szaggatóval kiszaggatjuk, végül a pereceket megkenjük tojással, és meghintjük egy kis reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük addig, amíg pirosodni kezd. Érdemes egyet kivenni és megnézni az alját is, ha az pirosas, kész a perecünk.