Beköszöntött az ősz, a hűvös, nálunk elkezdődik a krémlevesek ideje. A fokhagymakrémlevest nagyon szeretem, nemcsak tápláló, hanem egészséges is, a fokhagyma ugyanis számos jótékony hatással rendelkezik. A belőle készült levest mi reszelt sajttal és krutonnal esszük, előfordul, hogy a krutont házilag készítjük.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 15-20 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 2 leveskocka (erőleves vagy tyúkhúsleves)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- 1 liter víz
- fűszerezéshez őrölt feketebors és reszelt szerecsendió
4 személyre elég.
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, felaprítjuk. A serpenyőbe tesszük a vajat, amikor forró, beledobjuk a vöröshagymát és fonnyasztjuk. Amikor már jó üveges a hagyma, hozzáadjuk a fokhagymákat is, együtt sütjük egy kicsit. Érezni kell, ahogy megcsapja orrunkat a fokhagyma jellegzetes illata. Az evőkanál lisztet a hagymákoz adjuk, így pirítjuk egy kicsit.
Közben a liter vizet feltesszük forrni a leveskockákkal, forrás után lassú lángra vesszük a tüzet, és a léhez adjuk a lisztes hagymákat. Hozzáöntjük a főzőtejszínt, és fedő alatt lassan főzzük. Tényleg lassan, mert írtó gyorsan ki tud futni. Az a legjobb, ha nagyon mély lábasban főzünk.
Főzzük a levest legalább fél óráig, majd botturmixszal összetörjük a hagymákat. Szép sima, fehéres-sárgás leves lesz a végeredmény. Ízlés szerint teszünk bele őrölt feketeborsot, reszelünk bele szerecsendiót, és rottyantásig főzzük. Majd zárjuk el alatta a gázt.
Tányérba szedjük a levest, sajtot reszelünk bele, és krutont is teszünk bele. Máris fogyasztható. Nagyon finom füstölt sajttal. Laktató finom étel.