A sütőtököt sehogy se tudom megenni, de ételt készíteni belőle nagyon szeretek. Tetszik a szép élénk narancssárga színe, a finom illata. A hosszú nyakú tököt szoktam venni, ha nagy, elég egy fél, kicsiből egészet használok.
Hozzávalók:
- sütőtök
- póréhagyma
- 1 erőleves vagy húsleves kocka
- 2 dl főzőtejszín
- víz
- a feltéthez tökmag, bacon szalonna, póréhagyma, tökmagolaj
4 adag lesz belőle.
Elkészítés:
A tököt alaposan megmossuk, meghámozzuk, húsát felkockázzuk. A kis kockákat beletesszük egy fazékba, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. A póréhagymából karikákat vágunk bele, hogy mennyit, az ízlés kérdése. (Én egy centi széles karikákat vágok, ezekből 8-10 darabot teszek a tökhöz.) Hozzáadunk egy leveskockát, és fedő alatt közepes lángon elkezdjük főzni. Addig főzzük, amíg a sütötökök megpuhulnak.
Közben elkészítjük a feltétet. Egy serpenyőben tökmagolajon megpirítjuk a tökmagokat, ropogósra sütjük a bacon szalonnákat, valamint sütünk néhány karika póréhagymát is.
Amikor a levesben a sütőtökök megpuhultak, levesszük a fedőt, lemerünk egy kis lét, azt félretesszük. A tökököket és a póréhagymát botturmixszal pépesre turmixoljuk. Ha túl sűrű, ha nagyon főzelékszerű, a léből öntünk vissza hozzá. Nem kell, hogy nagyon híg legyen, de ne legyen nagyon sűrű. Majd a főzőtejszínt hozzáadjuk, alaposan elkeverjük, és pár percig így főzzük. Rotyogjon egy kicsit.
Ha kész, tányérba szedjük, megszórjuk a megpirított tökmagokkal, teszünk rá sült bacon szalonnát, esetleg sült póréhagymát, és öntünk bele egy löttyintés tökmagolajat, és már fogyaszthatjuk is. Rajtam kívül mindenki szereti :-)