Van az úgy, hogy nem sok idő jut az ebéd vagy vacsora elkészítésére. Van nincs nagy kedvünk főzőcskézni. Ilyenkor gyakran fasírtot készítek, egyrészt azért, mert általában csak darált húsért kell a boltba menni, a többi hozzávaló megvan itthon. Másrészt azért, mert sütéssel együtt harminc perc alatt kész. De a férjem kifejezett kérésére is szoktam fasírtot csinálni, mert nagyon szereti. Rendszerint fél kiló húsból készítem, 12-14 darab lesz belőle.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertés- vagy marhahús
- 10 gramm zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 6-8 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, őrölt feketebors és pirospaprika
- sütéshez étolaj
Elkészítés:
A húst egy tálba teszem, sózom, borsozom és pirospaprikát is szórok rá. A fokhagymagerezdeket beteszem a fokhagymanyomóba, azon áttöröm, úgy teszem a húshoz. Adok hozzá egy tojást, és a zsemlemorzsát is rászórom, majd elkezdem gyúrni. Addig kell kézzel gyúrni, míg a fűszerek megszínezik kissé a húst mindenhol.
Ezután egyforma golyókat készítek a húsból a kezemmel, és forró olajban kisütöm őket. A serpenyőt szeretem annyi olajjal felönteni, hogy ha beleteszem a golyókat, azokat félig érje az olaj. Így alaposan megsül a fasírt. Amikor az olajban lévő oldalnak szép középbarna színe lesz, egy fogóval vagy villával megfordítom őket, és a másik oldalt is középbarna színűre sütöm.
Nagyon gyakran majonézes kukoricasalátával, máskor krumplipürével esszük.