Ennek a meggylevesnek a receptje megvan már egy ideje, és most, hogy beköszöntött a nagy meleg, el is készítettem. Persze az is kapóra jött, hogy a szüleimtől egy igen nagy adag meggyet kaptam. A levest jól behűtöttem, úgy ettem, meghintve kókuszreszelékkel. De vanília fagyival, szeletelt mandulával, kekszdarabkákkal vagy csokidarabokkal is tálalhatjuk. Holnap fagyival eszem. Elkészítése nem a legegyszerűbb, mert előbb fűszerkivonatot kell főzni, de nem is ördöngősség a meggylevesfőzés.
Hozzávalók:
fűszerkivonat:
- fél liter víz
- 2 rúd fahéj
- 10-13 egész szegfűszeg
- negyed citrom héja
- fél vaníliarúd
- körömnyi gyömbérdarab
meggyes rész:
- 35-40 dkg kimagozott meggy
- 10 dkg cukor
- 1 liter víz
- 2 dl habtejszín
- 2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
Először a fűszerkivonatot készítjük el: a hozzávalókat egy lábasba tesszük, és közepes lángos főzzük addig, amíg a lé kb. fele elfő. Ez eltart egy darabig, így amíg a fűszerkivonat készül, kimagozhatjuk a megmosott meggyet. Aztán a meggyet egy mélyebb lábosba tesszük, felöntjük egy liter vízzel, beletesszük a cukrot, rászűrjük a fűszeres lét, és közepes lángon főzzük kb. 15 percig. Aztán a habtejszínt és a keményítőt simára kavarjuk, hozzáöntjük a leveshez, és forrásig főzzük az egészet folyamatos kavarás mellett. Majd hagyjuk kihűlni, aztán betesszük a hűtőbe. Hidegen tálaljuk.