Van egy olasz ruhákat árusító webshop, amelynek van egy magazinja. Ebben találtam a vaníliás kuglóf receptjét, amelyet a pünkösdi ünnepekre készítettem el. Egyrészt nagyon jól néz ki, másrészt sütés közben isteni illatok keletkeznek, harmadrészt az íze és állaga is rendkívül kellemes. Reggelire is remek egy finom kávéval, de ebéd utáni desszertnek is kiváló. És ha nem fogyna el gyorsan, semmi baj, mert több napig is ehető.
Hozzávalók:
- 100 g vaj
- 3 tojás
- 120 g cukor
- 2 vaníliarúd kikapart magja vagy ugyanennyi mennyiségnek megfelelő porított vanília
- 2,5 dl tej
- 300 g liszt
- 1 sütőpor
- 50 g mazsola (elhagyható)
- fél citrom reszelt héja
- vaníliás porcukor a szóráshoz (elhagyható)
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a tojásokkal és a cukorral. Jöhet hozzá a vanília és a tej, majd a liszt, a sütőpor és a citrom reszelt héja. Ha teszünk bele mazsolát, azt is most kell hozzáadni. Kivajazott kuglófformába öntjük a masszát, és 200 fokon sütjük alul-felül funkción 45 percig. A vége felé érdemes tűpróbával ellenőrizni az állagát. Miután éppen csak melegre hűtöttük a kuglófot a formában, borítsuk ki belőle, és megszórhatjuk meg egy kevés vaníliás porcukorral.