Eperszezonban mi mással készítenénk süteményt, mint eperrel. Bár aranyáron adják, ehhez a nasihoz csak 250 gramm kell belőle. A zabpehelylisztre meg kötelezően esett a választásom, átmenetileg hanyagolnom kell a hagyományos búzalisztet. Meg a cukrot is. Éppen ezért én eritrittel készítettem el ezt a sütit, de ugyanannyi cukorral is meg lehet sütni, és úgy talán még ízesebb is, de édesítővel is finom. Olyan reform nasi.
Hozzávalók:
- 250 gramm eper
- 100 gramm zabpehelyliszt
- 30 gramm eritrit vagy cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 6 evőkanál vaj vagy margarin
- 2 teáskanál keményítő
- 1 nagy marék zabpehely és 1,5 teáskanál eritrit
Elkészítés:
A lisztet a fahéjjal és a cukorral vagy édesítővel elkeverjük, majd megolvasztunk 6 evőkanál margarint vagy vajat, s az olvasztott vajat hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Jó alaposan összekeverjük, enyhén morzsás állagú tésztát kapunk. Egy nem túl nagy sütőedényt kibélelünk sütőpapírral, majd a tészta jelentős részét elegyengetjük benne. A maradék, kb. 2 evőkanálnyi tésztát félretesszük.
Az epreket megmossuk, feldaraboljuk, majd ráhelyezzük a tésztára, aztán megszórjuk a keményítővel. A félretett tésztát az eprekre morzsoljuk.
Abban az edényben, amelyben a vajat olvasztottuk, zabpelyhet karamellizálunk 1,5 teáskanál eritrittel vagy cukorral, s ha kész, a zabpelyheket rászórjuk az eperre. Végül 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, s alul-felül sütési funkción 35 percig sütjük. Aztán meg kell várni, amíg kihűl, másként a forró eperrel megégetjük a szánkat.
.