Modern háziasszony

Egyszerű receptek, receptek egyszerűen

Szilváspite habbal
Őszelőre

Két hónapja nem tettem fel receptet, mert ezt az időszakot egyedül töltöttem, és nem volt nagy kedvem sütni-főzni, újdonságokat kipróbálni, mert nem volt kivel megosztani. Most viszont már itthon van a férjem, és mert tudtam, hogy augusztus 20-án esni fog nálunk, nem lehet szabadtéri programot tervezni, előre készültem ennek a pitének az elkészítésére. Áltatában ilyenkor kezdek el őszi gyümölcsökkel sütni, és valahogy úgy alakult, hogy a szilvával kezdek. Macerásnak tűnik ez a pite, mert kell hozzá tészta, töltelék és hab, de nem annyira körülményes megcsinálni, mint ahogy elsőre tűnik. A végeredmény pedig nagyon finom házisütemény, és így a férjem is megeszi a szilvát, pedig ő nem rajong a gyümölcsökért.

img_8107.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 10 dkg sütőmargarin/vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 80-100 dkg kimagozott szilva
  • 2 teáskanál fahéj
  • 4-5 teáskanál kristálycukor

A habhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 7 dkg kristálycukor

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el, a lisztet a porcukorral elkeverjük, majd hozzátesszük a többi hozzávalót és alaposan összegyúrjuk. Egy viszonylag lágy, sárga vajas tésztát kell kapnunk. A tésztát gömbölyűre gyúrjuk és betesszük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy keményedjen. Közben elkészítjük a tölteléket, ami nagyon egyszerű. Kimagozzuk a jól megmosott szilvákat, esetleg negyedeljük őket, ha a fél szilvákat nagynak találjuk, majd a fahéjat a cukorral jól elkeverjük, és megszórjuk vele a gyümölcsöket úgy, hogy minden darab szilvára jusson a fahéjas cukorból. Így hagyjuk.

Ha a tésztánk megkeményedett, kör alakúra nyújtjuk, és beletesszük egy kapcsos tortaformába. Az enyém 24 cm átmérőjű, ekkorába elég ez a tésztamennyiség. Úgy kell beletenni a tésztát, hogy a forma belső falára is jusson belőle, vagyis nagyobbra kell nyújtani, mint a tortaforma alja. Ezután sütőpapírt teszünk rá, arra sok-sok babot, és betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe ún. vakon sütésre. Azaz félig megsütjük a pitét. A papír és a sok bab azért kell rá, hogy ne púposodjon fel a pitetészta. 20 perc után kivesszük a sütőből, levesszük róla a babokat és a papírt, majd a fahéjas-cukros szilvát tesszük a tésztára. A gyümölcsöket eloszlatjuk, hogy mindenhova egyforma mennyiség jusson, majd visszahelyezzük a sütőbe. Addig elkészítjük a habot. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni robot habverővel, kis adagokban adagoljuk hozzá a cukrot. Ha a hab kemény, nem esik ki a tálból, kivesszük a pitét a sütőből, a szilvákra tesszük a habot, amit aztán úgy elkenünk, hogy mindenhova jusson belőle. Aztán az egész megy be ismét a sütőbe 35 percre. A hab picit megbarnul.

35 perc után kivesszük, s legalább 2,5-3 órán át hagyjuk hűlni, csak ezután kapcsoljuk le róla a forma oldalát. Ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük. A szilva picit levet ereszt, de ez nem baj, csak azért mondom, mert szeleteléskor ügyelni kell arra, hogy a szilvalével ne kenjük össze az abroszt.

img_8105.JPG

img_8110.JPG

Bemutatkozás

Úgy 8 éve főzök rendszeresen, rendszerint két főre, alkalmanként a tágabb családnak. A receptjeim több helyről vannak, akad köztük családi recept, gyűjtögettem a netről és a tévéből is, mert a külföldi főzős televíziós műsorokat nagyon kedvelem. Éppen ezért az ételeim egy része hagyományosnak nevezhető, mások be-beilleszthetők egy-egy gasztronómiai trendbe, korszakba. Jellemzően olyan ételeket főzök, és olyan recepteket ismertetek, amelyekhez a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők. Bloggertársam, Alexandra öt főre főz, leginkább tej- és tojásmentes ételeket, mert az egyik lánya ételallergiában szenved.

Címkék

advent (1) áfonya (2) alma (6) bab (2) babgulyás (1) bacon (1) banán (1) bejgli (1) bodza (1) bolognai (1) bors (1) borsó (1) brassói (1) briós (1) brownie (1) burgonya (2) cézár saláta (1) chili (2) citrom (2) cseresznye (1) csíkos (1) csirke (6) csoki (6) csülök (1) cukkini (1) darálthús (2) darált hús (1) desszert (3) diétás (2) dió (5) ebéd (2) édesség (1) édességek (48) egyebek (19) egytálétel (2) élesztő (1) eper (4) ételallergia (1) fácán (1) fahéj (4) falatka (1) fánk (1) fasírt (1) fehércsoki (1) feltét (1) főételek (27) fokhagyma (1) fokhagymakrémleves (1) forró csoki (1) füge (1) füstölt hús (3) galette (1) gazdag (1) gesztenye (3) gomba (3) guba (1) gulyás (1) gyöngyöző (1) gyors (1) gyümölcs (2) gyümölcsleves (1) hal (1) halászlé (1) hús (2) húsleves (1) húsvét (9) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (8) kalács (3) káposzta (1) karácsony (13) karaj (1) karfiol (1) keksz (2) kelt tészta (1) kenyér (2) kókusz (1) kolbász (1) krémleves (8) krumpli (3) kuglóf (1) kukorica (1) langalló (1) lángos (1) lasagne (1) lekvár (3) lencse (1) leveles tészta (5) levendula (3) levendulaolaj (1) leves (4) levesek (19) leveszöldség (1) libacomb (1) lilakáposzta (1) mag (1) majonéz (1) majoránna (1) mák (1) málna (2) mandula (2) marcipán (1) marhahús (2) mazsola (1) méz (3) mogyoróvaj (1) morzsa (2) muffin (2) mustár (1) narancs (2) nasi (1) nokedli (1) november (2) Nutella (1) nyár (1) október (1) olasz (1) olcsó (1) ősz (6) őszi étel (1) palacsinta (2) pampucka (1) péksütemény (1) piskóta (1) pite (3) pizza (1) pogácsa (2) pohárdesszert (1) póréhagyma (1) pulyka (1) ragu (1) raguleves (1) recept (2) reggeli (2) rizs (1) sajt (2) saláták (3) sárgabarack (2) sertéshús (5) sonka (2) sörkorcsolya (1) spagetti (3) spárga (1) sütemény (2) sütés (1) süti (6) sütőtök (1) sütőtökkrémleves (1) sütőzacskó (1) szegfűszeg (1) szilva (4) szilveszter (9) szörp (1) szűzérme (2) tarhonya (1) tarja (1) tavasz (2) teasütemény (1) tej- és tojásmentes (6) tejföl (1) tejszín (1) tél (3) tepertő (1) tészta (4) tojás (2) tojásmentes (1) tojás nélkül (1) töltött káposzta (1) tonhal (1) torta (2) tortilla (1) túró (3) Újév (1) vacsora (1) vanília (2) virsli (1) zabkeksz (1) zabpehely (1) zöldbab (1) zöldség (1) zöldségek (2) zsemle (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása