Két hónapja nem tettem fel receptet, mert ezt az időszakot egyedül töltöttem, és nem volt nagy kedvem sütni-főzni, újdonságokat kipróbálni, mert nem volt kivel megosztani. Most viszont már itthon van a férjem, és mert tudtam, hogy augusztus 20-án esni fog nálunk, nem lehet szabadtéri programot tervezni, előre készültem ennek a pitének az elkészítésére. Áltatában ilyenkor kezdek el őszi gyümölcsökkel sütni, és valahogy úgy alakult, hogy a szilvával kezdek. Macerásnak tűnik ez a pite, mert kell hozzá tészta, töltelék és hab, de nem annyira körülményes megcsinálni, mint ahogy elsőre tűnik. A végeredmény pedig nagyon finom házisütemény, és így a férjem is megeszi a szilvát, pedig ő nem rajong a gyümölcsökért.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg rétesliszt
- 10 dkg sütőmargarin/vaj
- 8 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
A töltelékhez:
- 80-100 dkg kimagozott szilva
- 2 teáskanál fahéj
- 4-5 teáskanál kristálycukor
A habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 7 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el, a lisztet a porcukorral elkeverjük, majd hozzátesszük a többi hozzávalót és alaposan összegyúrjuk. Egy viszonylag lágy, sárga vajas tésztát kell kapnunk. A tésztát gömbölyűre gyúrjuk és betesszük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy keményedjen. Közben elkészítjük a tölteléket, ami nagyon egyszerű. Kimagozzuk a jól megmosott szilvákat, esetleg negyedeljük őket, ha a fél szilvákat nagynak találjuk, majd a fahéjat a cukorral jól elkeverjük, és megszórjuk vele a gyümölcsöket úgy, hogy minden darab szilvára jusson a fahéjas cukorból. Így hagyjuk.
Ha a tésztánk megkeményedett, kör alakúra nyújtjuk, és beletesszük egy kapcsos tortaformába. Az enyém 24 cm átmérőjű, ekkorába elég ez a tésztamennyiség. Úgy kell beletenni a tésztát, hogy a forma belső falára is jusson belőle, vagyis nagyobbra kell nyújtani, mint a tortaforma alja. Ezután sütőpapírt teszünk rá, arra sok-sok babot, és betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe ún. vakon sütésre. Azaz félig megsütjük a pitét. A papír és a sok bab azért kell rá, hogy ne púposodjon fel a pitetészta. 20 perc után kivesszük a sütőből, levesszük róla a babokat és a papírt, majd a fahéjas-cukros szilvát tesszük a tésztára. A gyümölcsöket eloszlatjuk, hogy mindenhova egyforma mennyiség jusson, majd visszahelyezzük a sütőbe. Addig elkészítjük a habot. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni robot habverővel, kis adagokban adagoljuk hozzá a cukrot. Ha a hab kemény, nem esik ki a tálból, kivesszük a pitét a sütőből, a szilvákra tesszük a habot, amit aztán úgy elkenünk, hogy mindenhova jusson belőle. Aztán az egész megy be ismét a sütőbe 35 percre. A hab picit megbarnul.
35 perc után kivesszük, s legalább 2,5-3 órán át hagyjuk hűlni, csak ezután kapcsoljuk le róla a forma oldalát. Ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük. A szilva picit levet ereszt, de ez nem baj, csak azért mondom, mert szeleteléskor ügyelni kell arra, hogy a szilvalével ne kenjük össze az abroszt.