Egy amerikai házaspártól kaptam a palacsinta receptjét, úgyhogy ez tényleg amerikai. A tengerentúlon jellemzően reggelire eszik az amerikai palacsintát, mi ebéd második fogásaként. Juharsziruppal jól meglocsoljuk, esetleg gyümölcsöt is adunk hozzá. De lehet vajjal is, lekvárral is, mézzel is enni, mindenhogy finom. A tésztája nagyon hasonlít a mi palacsintánk tésztájához, csak sűrűbb és olvasztott vajat és némi sütőport is keverünk hozzá. Viszont jóval kisebb, mint a miénk. Az alábbi receptből körülbelül 12 darab palacsinta lesz, ez 2-3 főnek elég szerintünk. Ha többet szeretnénk, arányosan növeljük a hozzávalókat.
Hozzávalók:
- 190 gramm liszt
- 10 gramm cukor
- 2-3 csipet só
- 10 gramm sütőpor
- 1 tojás
- 250 ml tej
- 45 gramm vaj olvasztva
Elkészítés:
A hozzávalókat sima, sűrű tésztává keverjük, a tejet én lassan adagolva adom hozzá. Aztán a palacsintasütőt a tűzhelyre tesszük, közepesnél picit erősebb lángon megmelegeítjük és egy harmad szedőkanál tésztát öntünk a közepébe. Egy tenyérnyi kör alakot ad ki a tészta. Amikor kezd lyukacsosodni a tészta, egy fakanalat alátolunk, megfordítjuk és a másik oldalát is középbarnára sütjük. Így sütjük ki az egészet, majd a palacsintákat annyi részre osztjuk, ahányan vagyunk.