Aki szereti a csokoládés, kakaós süteményeket, annak minden bizonnyal ízleni fog a svéd csokitorta, amely nevével ellentétben egy gramm csokoládét sem tartalmaz. Mégis nagyon csokis, kissé ragacsos és nagyon finom. Egy svéd tanítványomtól kaptam a receptet. Elsőre megdöbbentett a belevaló cukor mennyisége, el is halasztottam a torta elkészítését, aztán amikor rászántam magam, kiderült, hogy a sok kakaóhoz nagyon is kell a rengeteg cukor. De nem cukros, hanem csokis lesz a torta íze, úgyhogy ijedelemre nincs ok.
Hozzávalók:
- 55 gramm minőségi cukrozatlan kakaópor
- 300 gramm kristálycukor
- 135 gramm olvasztott vaj
- 110 gramm liszt
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 3 tojás
- 1 csipet só
- kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Az olvasztott vajba belekeverjük a hozzávalókat és simára kavarjuk a tésztát. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és elegyengetjük. Így tesszük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. 35-40 percig sütjük. Aztán hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.