Nálunk a pogácsák szinte mindig azonnal elfogynak, mondhatnám úgy is, hogy lehetetlen belőlük annyit csinálni, hogy ne fogyjanak el rögtön. Ilyen ez a házi tepertős pogácsa is, még akkor is, ha nem darálom le a belevaló tepertőket, hanem csak pinduri darabokra vagdosom azokat. Bár élesztős, mégsem kell sokáig keleszteni, pogácsákhoz képest hamar megvan. Mivel a z én pogácsáim nem nagyok, hamar hűlnek, hamar fogyaszthatók.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg tepertő
- 2 tojássárgája
- 1 zacskó instant élesztő
- 1 deci tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál só
- őrölt bors ízlés szerint, de max. 1 teáskanálnyi
- kenéshez 1 tojássárgája
Elkészítés:
A tepertőt vagy átdaráljuk, vagy apróra vagdaljuk, a cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. Majd a tepertőkhöz adjuk a lisztet, a borsot, a tojássárgákat, a sóval elkevert tejfölt, az élesztőt, és tésztát gyúrunk belőlük. Amint szépen formázható a tészta, enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, azután 4 rétegbe hajtogatjuk. Hagyjuk így kb. 30 percig. Ezután újra kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, késsel bevagdossuk a tészta tetejét (vízszintesen és függőlegesen is), majd egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lefedjük tiszta konyharuhával őket, és hagyjuk így kelni 20-30 percig. Ezután megkenjük a tetejüket tojássárgájával, majd mehetnek az előmelegített 180 fokos sütőbe, ahol kb. 20 percig sütjük őket alul-felül funkción.